Originální masový koláč z tortily si oblíbí všechny návštěvy. Hotový je za pár minut

Chcete-li vsadit na báječnou pochoutku, kterou zaručeně ocení všechny návštěvy i domácí strávníci, spojte tortily a dobře vybrané mleté maso.

Nápadů na rychle pohoštění není nikdy dost. A pokud jsou navíc originální, rychlé a s vynikající chutí, budete je určitě rádi dělat pravidelně. Napadlo by vás vzít klasické tortily a zapéct je se šťavnatou náplní? Pokud ne, nejste sami. Ovšem jakmile tento recept jednou ochutnáte, už nikdy nebudete slané pohoštění dělat jinak. Zvládne ho i kuchařský začátečník a s chutí si můžete libovolně pohrát.

Masový koláč zabalený do tortil

Na počátku stojí jen dvě základní složky – tortily a mleté maso. Aby však byl výsledek perfektní, měli bychom si k oběma něco říct. Tortily volte vždy co největší, aby se vám koláč dobře připravoval, jinak budete muset k sobě skládat mnoho malých kousků. A mleté maso? To je nejlepší v poměru 60 % vepřové a 40 % hovězí. Pokud sáhnete po této kombinaci, zajistíte si šťavnatost a skvělou chuť.

I u dalších surovin dbejte na vysokou kvalitu. A co budete potřebovat?

  • 900 g mletého masa
  • 2 velké tortily (nebo více)
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 150 g sýra
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 1-2 stroužky česneku
  • nasekanou petržel
  • 1 lžička hořčice
  • 200 ml bílého vína ryzlink (nemusí být)
  • 1/2 lžičky sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián)
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup na masový koláč z tortil

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, poté je orestujte je na pánvi s trochou oleje (není nutné) a nechte vychladnout. Do mísy vložte mleté maso, nasekanou petrželku, pepř, víno, koření, sůl, hořčici a také vychladlou cibuli a česnek.

Vše dobře promíchejte a misku přikryjte potravinářskou fólií. Pokud je to možné, nechte vše 24 hodin rozležet v lednici. Jestliže však spěcháte, klidně se do přípravy vrhněte ihned. Druhý den (nebo podle potřeby) předehřejte troubu na 180 °C. Masovou náplň vyndejte z lednice 15 minut před tím, než začnete koláč péct, jinak maso utrpí teplotní šok a nebude tak křehké. Poté do něj zapracujte strouhaný sýr.

Jak získat originální koláč

Naplň rozdělte na tortily a dobře zalijte, formu vymažte máslem nebo olejem a uvnitř z tortil vytvořte jakéhosi šneka. Smíchejte zakysanou smetanu a vejce a zalijte tortily. Posypte zbytkem sýra, pokud jste ho všechen nedali do masa. Také okraje těsta pomažte vajíčkem a koláč z tortil dobře uzavřete. Koláč pečte při 180 °C 50-60 minut.

Pokud hnědne příliš rychle, pak ho zakryjte pečicím papírem nebo alobalem a snižte teplotu trouby přibližně na 160 °C. Po vychladnutí ho nakrájejte na jednotlivé porce a dejte si záležet, aby na řezu vynikl jeho originální tvar. Podávejte jen tak nebo s čerstvým salátem. V lednici pak vydrží bez potíží i několik dní.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]