Lodičky z lavaš chleba, plněné směsí z mletého masa a sýra

Jednoduché a nápadité jídlo, které by si mohly oblíbit i děti. Při přípravě lodiček můžete improvizovat a do masové směsi přidat to, co máte zrovna v lednici. 

Lavaš je arménský chléb. Pokud neseženete lavaš můžete použít klasické tortily, které jsou dostupné v každém obchodě. Recept si můžete upravit podle toho co máte rádi. Tento pokrm vznikl úplnou náhodou, jedná se o takzvané jídlo co dům dal, proto to můžete pojmout úplně stejně a do pokrmu dát suroviny, které najdete v lednici nebo ve spíži. Příprava vám zabere jen pár minut a za necelou hodinu budete mít hotové skvělé a jednoduché jídlo.

Ingredience na lodě s mletým masem

Tento pokrm je velice jednoduchý. Na jeho přípravu budete potřebovat mixér, mísu a přiměřeně velký plech. Fantazii se meze nekladou a tak můžete přidat koření nebo zeleninu, které máte rádi. Maso lze použít kuřecí, vepřové nebo i hovězí, můžete ho i nakombinovat. Na pokrm budete potřebovat:

  • 400 g mletého masa dle vašeho výběru
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička kaviárové pasty
  • špetka fenyklu
  • červená paprika
  • pepř a sůl
  • lžička másla
  • 100 g tvrdého sýra

Příprava náplně z mletého masa

Do mixéru si dejte česnek, zakysanou smetanu a hořčici dále přidejte kaviárovou pasu, sůl a koření. Zakysaná smetana masovou směs krásně zjemní. Vše rozmixujte na jemnou pastu a s oloupanou a najemno nakrájenou cibulí vmíchejte do mletého masa.

Nakonec do masové směsi přidejte i sýr, ale pouze část, odložte si asi ½ sýra na posypání lodiček. Sýr můžete nakrájet na kostičky, nebo nastrouhat na hrubém struhadle.

Příprava lavaš lodí

Z lavaše nebo tortilli si vyrobte lodičky, můžete použijte párátka aby vám lépe držely tvar. Nejjednodušším způsobem je poskládat z nich harmoniku a poté rozložit. Naplňte je směsí z mletého masa, nakonec je posypte sýrem, použít můžete i plátky sýra. Naskládejte lodičky na plech vyložený pečícím papírem a přiklopte, nebo zakryjte alobalovou fólií. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut. Poté odkryjte a vložte do trouby na dalších 5 minut, aby se dopekly a měly krásně zlatavou barvu.

Podávejte ještě teplé. Skvěle se jako příloha k lodičkám hodí salát z čerstvé zeleniny. Připravit si můžete například salát z červené řepy, ale i obyčejný okurkový nebo rajčatový s octovou zálivkou. Zeleninu lze přidat i do masové směsi, výborně se hodí například paprika, ale i cuketa nebo mrkev. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na tom, co máte rádi.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]