Listové těsto vyniká svojí křehkostí a není lehké na výrobu. Proto mnoho žen v domácnosti toto těsto nevyrábí a raději jej koupí. Výhodou listového těsta je, že ho lze sehnat i celozrnné pro zdravé pečení. Máte listové těsto také rádi? Přinášíme hned dva recepty na to nejlepší slané mlsání!
Domácí tyčinky
Pokud čekáte návštěvu, nemusíte kupovat horu slaných pochutin, mezi které patří například nejrůznější tyčinky. Vyrobte si své! Zabere to jen pár minut a není k tomu potřeba žádných zvláštních ingrediencí. Stačí listové těsto a to, co máte rádi.
Jak na to? Těsto vyválejte přiměřeně vysoké – ne příliš tenké, aby se tyčinky nelámaly, ale ne ani příliš vysoké. Pamatujte, že těsto v troubě „povyskočí“. Když jej máte vyválené, rozkrájejte je na proužky – tyčinky. Opět je jen na vás, jak je chcete dlouhé či tlusté. Když máte nakrájeno, dejte je na plech vyložený pečícím papírem, pomažte je vajíčkem a těšte se na tu nejzábavnější část – ochucení. Ochutit tyčinky můžete sezamovými semínky, solí, kmínem, mákem, grilovacím kořením, skořicí. Je možné na ně dát prakticky cokoliv. I posypané sýrem jsou výborné!
Jak dlouho je péct? Přiměřeně. Je třeba je hlídat. Jakmile zhnědnou, je hotovo.
Párky v listovém těstě
Tento recept využijete zejména jako svačinku či večeři. Je opět jednoduché a rychlé. Vše, co potřebujete, je listové těsto, párky a něco na dochucení.
Tady je opět potřeba listové těsto vyválet. Nachystejte si párky – je jedno, zda jsou krátké, dlouhé, rozkrojíte je, nebo necháte v celku. Důležité je naměřit si, jak jsou dlouhé a podle toho poté rozkrájet široké pruhy těsta, do kterého následně párky zabalíte. Když máte zabaleno, přendejte je na plech s pečícím papírem, potřete je vejcem a posypte například sýrem, sezamem, solí, nebo je nechte tak, jak jsou.
To, že je jídlo hotové, poznáte podle vůně a podle toho, že listové těsto začne hnědnout.
Dobrou chuť!
Obrázek: pixabay.com