Předem připravená, dobře ochucená a dokřupava upečená kuřecí křidélka jsou vítaným slaným pohoštěním na každé zahradní slavnosti. Překvapte jimi své milé hosty.
Pečené kuřecí maso je oblíbené snad v každé české rodině. Na jeho přípravu existuje nespočet návodů a nestává se, že by některý z nich neuspěl. Dobře připravená kuřecí křidélka jsou vítaným zakousnutím téměř v jakékoli situaci od nedělního oběda až po venkovní piknik v letním podvečeru. pro vaši inspiraci jsme se rozhodli zveřejnit tento postup.
Suroviny
- 1 kilogram kuřecích křídel
- 2 česnekové stroužky
- 1 lžíce majonézy
- 2 lžíce kečupu
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky tymiánu
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého mletého pepře
- 1 lžička kari koření
- chilli koření podle chuti
- pečící papír
Příprava
Ideální je, když začnete s přípravou jeden den před zamýšleným pečením. Díky dostatečné době marinování do sebe kuřecí křídla nasáknou všechny chutě a ty se ideálně rozleží a spojí. Pokud nemáte dostatek času, počítejte s tím, že na marinování budete potřebovat minimálně 3 – 4 hodiny. Pečlivě omytá křídla zbavte všech případných chloupků a zbytků peříček. Nožem, nebo sekáčkem je rozdělte na jednotlivé části a dejte je do mísy.
Někdo sype koření přímo na křídla. Pro výsledné dokonalé promíchání je ale mnohem jistější, když si připravíte marinádu v malé misce zvlášť. Do malé misky tedy dejte sůl, tymián, kari koření, mletou sladkou papriku, pepř a případně trochu chilli. Všechny tyto sypké ingredience opatrně promíchejte tak, abyste se jich nenadýchali. Přidejte majonézu, kečup, olej a prolisovaný česnek a znovu vše promíchejte. Můžete opatrně ochutnat, zda není třeba něco přidat.
Pokud se stalo, že je marináda moc slaná, nebo kořeněná, zjemníte ji snadno kečupem a majonézou. Dochucenou marinádu Pak nalijte na křídla a vše důkladně za pomoci rukou promíchejte. V případě, že jste přidali chilli si dejte pozor, abyste si nesáhli rukama do okolí očí, to by nebyla příjemná zkušenost. Mísu s křídly v marinádě zakryje potravinovou folií a uložte do lednice rozležet ideálně do druhého dne.
Druhý den vyndejte misku z lednice a ochucená kuřecí křídla vyskládejte vedle sebe na plech, který jste vyložili pečícím papírem. Jednotlivé kousky by se neměly příliš překrývat, protože díky obsaženému cukru v kečupu, by měla tendenci se k sobě spékat. Rozpalte troubu na 200 stupňů a křídla v ní pečte dokřupava. Mělo by to trvat asi tři čtvrtě hodiny. Podávejte s oblíbenou nakrájenou zeleninou, případně s bramborovou kaší.
Tipy na závěr
Někdo má rád kuřecí křídla spíš nasucho upečená a křupavá. Jiný upřednostní spíš šťavnatý kousek masa, který se v podstatě sám odloupne od kosti. Pro tu první skupinu byl předchozí postup. Pro tu druhou nabízíme tyto rady. Kuřecí křidýlka naložte do marinády stejným způsobem a nechte je uležet. To, že si marinádu můžete upravit podle své chuti, nemusíme asi ani psát. na rozdíl od prvního postupu si ale druhý den připravte pekáč a alobal.
Marinovaná křídla vyskládejte do pekáče. Ideální je takový, který má kvalitní nepřilnavý povrch. Podlijte je asi půllitrem vody a pekáč zakryjte alobalem, případně poklicí. Pak dejte zakrytá křídla do trouby a 25 minut je duste při teplotě 200 stupňů. Potom sundejte alobal a každý kousek masa polijte vzniklou šťávou. Pokud je šťávy málo, přilijte vodu. Křídla pak dopečte za občasného polévání dozlatova.