Pikantní cuketové placičky, které si zamilujete

Cukety samy o sobě nemají nijak specifickou chuť. Proto se dokonale chodí do kombinací s jakýmkoliv kořením, masem i jiným druhem zeleniny. Nyní vám přinášíme recept na chutné placičky, kterými můžete pohostit návštěvu. Ocení je i vegetariáni, neobsahují totiž žádné uzeniny ani maso.

Potřebné suroviny na cuketové placičky

Obstarejte si následující ingredience:

  • 7 ks cuket
  • 100 gramů staršího suchého chleba
  • 6 stroužků česneku
  • 2 vejce
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku mletého pepře
  • mleté chilli koření dle chuti
  • slunečnicový olej na smažení

Jak postupovat při přípravě cuketových placiček?

Nejprve si omyjte cukety a odřízněte stopky. Pak je nastrouhejte nahrubo do velké mísy.

V další fázi zeleninu ochuťte solí a nechte stát asi dvacet minut. Během této doby cukety pustí šťávu, tu následně vymačkejte. Dále přidejte k zelenině najemno rozemletý suchý chléb, prolisovaný česnek, vejce, přisypte i mletý pepř, chilli dle chuti a důkladně směs promíchejte. Vytvoříte tak hustější těstíčko, z kterého bude možné tvarovat placičky.

Fáze smažení a servírování cuketových placiček

Až budete mít placičky z cuket vymodelované, dejte je smažit do rozpáleného slunečnicového oleje v hlubší pánvi. Opékejte z obou stran dozlatova. Cuketové placky následně pokládejte na savé papírové utěrky, abyste vysáli přebytečný tuk. Ještě lepší budou placičky, když je osmažíte na vepřovém sádle.

V tom případě ale nejsou vhodné pro vegetariány. Pokrm podávejte se zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem. Masožravci mohou do těstíčka samozřejmě přidat například uzené maso pokrájené na kostky. Aby byly placky o něco sytější, je možné cukety smíchat s nastrouhanými bramborami. Tak docílíte jakýchsi bramboráků s cuketovým nádechem. Ostatně je jen na vás, jak si placky ochutíte. Lahodný bude v těstě i strouhaný tvrdý sýr. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]