Pilea je momentálně jednou z nejoblíbenějších pokojových rostlin na světě. Důvod je poměrně prostý

Fotografie: Depositphotos

V roce 2019 se tato rostlina stala téměř nesehnatelnou. Byla neustále vyprodaná v zahradnictvích po celém světe. Svou oblíbenost si udržela až dodnes.

Milovníky rostlin oslnila svými zajímavými listy, které jsou velmi neobvyklé. A navíc se jedná o rostlinu, která má velmi malé požadavky na péči.

Fotografie: Freepik

Celý název rostliny zní Pilea peperomioides. Rostlina k nám přišla z Číny a Vietnamu. Vyznačuje se šťavnatými zelenými, kožovitými listy s jasně viditelnou kresbou a neobvyklým tvarem kruhu.

Moha lidem listy připomínaly mince, a právě odtud pochází hovorový název strom peněz. Pilea je rostlina, která má také jeden velmi neobvyklý zvyk. Jakmile jsou její semena plně zralá, střílí je všude, a proto je často nazývána také vypalovací rostlinou.

Fotografie: Freepik

Péče o rostlinu Pilea peperomioides

Pilea není rostlina náročná na péči. I člověk bez větších zkušeností s péčí o rostliny ji dokáže velmi dobře zvládat. Je proto velmi vhodnou rostlinou i pro začátečníky. Stačí dodržet pár základních podmínek, které si rostlina klade. Pilea toleruje v podstatě jakýkoli typ půdy, nejčastěji se proto sází do univerzální půdy pro pokojové rostliny.

Neumisťujte rostlinu na vysoce slunná místa, je velmi pravděpodobné, že by přílišné slunce nepřežila. Nejradši má rozptýlené světlo. V zimě je lepší vyhnout se parapetům se silně topnými radiátory, Pilea špatně snáší vysokou teplotu. Na druhou stranu teplota ale nesmí klesnout pod 15° C.

Fotografie: Freepik

Rostlinu stačí zalévat jednou za několik dní tak, aby byla povrchová půda stále mírně vlhká. Rostlina nesmí být zaplavena, uhnily by jí kořeny. Je možné rostlinu rosit, má docela ráda vlhký vzduch. Ani suchá půda není pro rostlinu dobrým řešením, podporuje výskyt mšic a rostlina by začala pouštět listy.

Zdroj: Greeneryunlimited

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]