Jednoduchá a hlavně rychlá snídaně, která nepostrádá pořádnou dávku fantazie. Není nudná a chutnat může pokaždé úplně jinak.
Také už vás nebaví stále se opakující nudné a obyčejné snídaně podle vzoru pečivo s něčím, nebo jogurt s něčím? Pak je tento recept určen přímo pro vás. Rychlá omeleta z pita chleba chutí připomíná pizzu, ale její příprava je daleko rychlejší. Náplň můžete zvolit pokaždé jinou čímž zaručíte, že tato snídaně rozhodně nebude žádná nuda. Nejlepší je teplá, ale v případě potřeby nahradí i chutnou a vydatnou svačinu.
Suroviny na omeletu z pita chleba
- 1 kus pita chléb
- Kousek kapie
- 1 malá cibule
- 3 kusy vejce
- 150 mililitrů kefíru
- 100 gramů klobásy
- 150 gramů tvrdého sýra
- Sůl, bylinky, koření podle chuti
- Olej na smažení
Příprava omelety z pita chleba
Vejce, kefír, cibuli, kapii, sůl, bylinky a koření dejte do mixéru a rozmixujeme do hladka. Pita chléb srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte na jemné nudličky. Ty pak vmíchejte do rozmixované hmoty. Pokud necháte nudličky v celku, budou ve výsledném pokrmů jemně křupavé. Jestli vám to nevyhovuje, rozmixujte je do hladké a homogenní hmoty. Tímto je základ omelety připraven.
Na pánev většího průměru s kvalitním, nepřilnavým povrchem nalijte malé množství oleje a nechte ho na ohni rozpálit. Když je olej dostatečné horký, nalijte na pánev polovinu připravené hmoty a rozetřete ji po celém povrchu dna. Smažte zhruba dvě minuty. Mezitím si nastrouhejte tvrdý sýr a nakrájejte klobásu. Na jednu polovinu omelety dejte kousky klobásy a trochu nastrouhaného sýra. Omeletu pak přeložte na polovinu a důkladně prohřejte na pomalém ohni.
Tipy na závěr
Jak už jsme psali v úvodním odstavci, náplň je velmi variabilní a omeleta může být pokaždé úplně jiná a neotřelá. Místo klobásy můžete klidně použít kousky otestovaných kuřecích prsou, doplnit ananasem a kukuřicí a nakonec zasypat oblíbeným strouhaným sýrem. Nebo je možné maso úplně vynechat a v omeletě zkombinovat jen několik druhů sýrů.
I samotná příprava těsta na omeletu skrývá celou řadu různých možností. Něco uberete a něco jiného přidáte a máte rázem úplně nový a neotřelý pokrm. Úplně nejjednodušší verzi získáte tím, že do mixéru přihodíte ještě na kousky nakrájenou šunku, nebo jinou oblíbenou uzeninu a pro dobrou chuť můžete přidat i pár černých oliv. Výslednou omeletu pak naplníte jen sýrem. Nakrájejte k ní pár kousků zeleniny a máte výbornou snídani.
Možná vás to překvapí, ale takto připravené těsto na omeletu můžete s naprosto klidným svědomím nechat v lednici i dva dny připravené k okamžitému použití. Nemusíte tak nutné každé ráno zapínat a čistit mixér a příprava tak bude zas o kousek rychlejší.