Plněné bramboráčky z těsta měkkého jako pavučinka jsou dobrota jako hrom

Bramboráky zná snad každý. Jen málokdo si je však vědom, kolik variací této oblíbené pochoutky je možné připravit. Kromě hlavní přísady, brambor, lze do jejich těsta přidat řadu dalších přísad, které mohou přispět nejen k ideální chuti, ale také posílit naše zdraví. Takovou přísadou může být například kysané zelí.

Proč právě kysané zelí?

Zelí, jež prošlo procesem kvašení, je typické svou kyselou chutí. Kromě té je pro něj význačný vysoký obsah vitamínů skupiny B, dále pak vitamínu K a pro tělo potřebných minerálů, jako je draslík, hořčík, vápník, síra či fosfor.

Kysané zelí přispívá ke zvýšení obranyschopnosti těla, snižuje únavu, podporuje krvetvorbu a napomáhá k vylučování toxinů z těla. Pozitivní účinky má i na náš trávicí systém. Pokud tedy trpíte špatným zažíváním doprovázeným nadýmáním, zácpou, zvýšenou únavou či náhlým příbytkem na váze, pak vězte, že i s těmito obtížemi si toto zelí poradí.

Vzhledem k příznivému vlivu na trávicí soustavu je kysané zelí vhodné konzumovat při léčbě antibiotiky. Právě ta, ač představují významný lék proti celé řadě onemocnění, narušují přirozenou střevní mikroflóru. K jejímu opětovnému obnovení přispívají, kromě kysaného zelí, také další potraviny, jež prošly procesem fermentace. Mezi ně patří kimči, jogurty, kefíry, kombucha,  ale také kváskové pečivo.

Jdeme na to

Na přípravu bramboráků s kysaným zelím budeme potřebovat:

  • Brambory – 400 g
  • Kysané zelí – 200 g
  • Vejce – 1 ks
  • Škrob – 2 lžíce
  • Sůl (případně pepř a další koření) – dle chuti

Postup:

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přebytečnou šťávu vymačkáme. Podobně postupujeme také u zelí. Obě položky nastrouhané najemno smícháme dohromady. K nim přidáme zbylé přísady. Vše důkladně promísíme tak, aby vznikla homogenní hmota. Tu dochutíme dle potřeby. Z takto vzniklého těsta vytvoříme rukama malé placičky.

Na pánvi mezitím rozehřejeme olej. Na něm smažíme placičky tak dlouho, dokud nezískají zlatavou barvu.

Hotové bramboráky můžeme podávat teplé i za studena, vše záleží na našich preferencích. Konzumovat je lze jako svačinu, posloužit však mohou i jako plnohodnotný pokrm.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]