Plněné zelí je lahůdkou. Zkuste verzi se sýrovo-česnekovou omáčkou

Recept na plněné zelí není zase až tak velkou novinkou. Ve většině případů se vaří, nebo je použita rajčatová omáčka. My zkusíme jinou verzi. A  rozhodně se jí nemusíte obávat, jelikož až ji vyzkoušíte, budete ji stoprocentně milovat. Jedná se o recept, který zaujme svou chutí i poměrně snadnou přípravou. I když výčet jednotlivých surovin může působit zvláště, nebojte se a zkuste to. Výsledek vás zaručeně ohromí.

Bez jakých ingrediencí se neobejdete?

Jak jsme zmínili, někomu mohou ingredience na toto plněné zelí přijít zvláštní, ale rozhodně se jim nevyhýbejte. Až vše zkombinujete, budete doslova nadšeni z výsledku. Co si připravit?

  • 1 větší hlávku zelí
  • 50 gramů rýže
  • 150 gramů mletého masa
  • 1 cibuli
  • 1 červenou řepu
  • 100 mililitrů voly
  • Trochu oleje, soli a pepře

Tolik k hlavním ingrediencím na plněné zelí. Jak jsme uvedli, součástí receptu bude také velmi lahodná omáčka. Aby se povedla i vám, je třeba mít k dispozici i tyto konkrétní ingredience:

  • 30 g zakysané smetany
  • 100 g sýra
  • 2 rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • Trochu soli, pepře, kopru, petržele a dalších zelených bylinek

Začínáme přípravou surovin

Nejprve vezmete zelí a opatrně oloupejte jednotlivé listy. Ty následně vložte do vroucí vody a nechtě změknout. Alternativou je jejich vložení do mikrovlnné trouby, která pomůže zajistit stejný výsledek. Dále je třeba i uvařit předepsané množství rýže. Zde postupujte stejně podle návodu na obalu, jenom dobu vaření o 3 – 5 minut zkraťte.

Dále vezměte větší pánev, ve které rozehřejete trochu oleje a poté sem přidáte nejprve cibuli, která by měla lehce zesklovatět. Potom přidávejte i ostatní suroviny, jako je mleté maso, dále červenou řepu a nakonec přisypte i uvařenou rýži. Vše zalijte vodou a promíchejte. Měla by vzniknout konzistentní směs, kterou budete plnit jednotlivé zelné listy.

Směs vkládejte do zelných listů a ty dejte do trouby

Zde to bude chtít trochu cviku, než se vše naučíte. Vezměte zelný list a dejte do něho trochu dané směsi. Následně se ho snažte důkladně zabalit a potom vložte do pekáče. Takto postupujte i u každého dalšího zelného listu, dokud vaše plněné zelí nebude hotové a dokud nebudete mít daných závitků plný pekáč. Ten následně přikryjte víkem nebo alobalem a vložte do trouby. Ta by měla být rozehřátá na 200 stupňů a doba pečení je asi 15 – 25 minut.

Připravte si omáčku a nalijte ji na zelí

Když se zelí peče, můžete si nachystat omáčku. Její příprava je velmi jednoduchá, protože stačí smíchat jednotlivé suroviny dohromady v jednotnou táhlou krémovou konzistenci. Když uplyne doba pečení samotného zelí, otevřete troubu, sejměte víko nebo alobal a ne plněné zelné listy nalijte omáčku. Pekáč již nepřikrývejte a vraťte ho do trouby. Snižte teplotu na 180 stupňů a dopékejte po dobu zhruba 20 – 30 minut. Následně vezměte naběračku a plněné zelí spolu s trochou omáčky servírujte. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]