Podlehněte chuti domácí šunky z vepřového kolene. Zapomeňte na šizené, průmyslově připravované uzeniny

Připravte si skvělou alternativu k drahému kupovanému masu. Domácí šunka z vepřového kolene je chuťově výborná a je jen za zlomek ceny pultových uzenin.

Pro výrobu šunky se tradičně používá vepřová kýta, která je masitá a šťavnatá. Ovšem není to jediná část prasete, kterou lze pro tyto účely využít. Skvělou (a zároveň mnohem levnější) alternativou k ní jsou vepřová kolena. Ta, jsou sice sušší, avšak vhodným zpracováním z nich získáte stejně delikátní šunku jako z kýty. Jestliže máte odvahu, můžete experimentovat i s celkovou chutí – při přípravě do šunky přidejte med, chilli, bylinky, apod.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 2 kusy vepřového kolene
  • 1 kus větší mrkve
  • 2 kusy středně velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 1/2 polévkové lžíce soli
  • bobkový list dle chuti
  • mletý černý pepř dle chuti
  • celý černý pepř dle chuti
  • petržel dle chuti

Postup přípravy krok za krokem:

Ze všeho nejdříve si nachystejte maso. Předtím, než budete vepřová kolena vařit, je namočte na 2 až 3 hodiny do studené vody (maso bude křehčí). Poté, co kolena z vodní lázně vyndáte, z nich nožem seškrábněte volnou kůži. Jakmile budete mít tento krok hotový, vložte je do velkého hrnce s vodou, kterou přiveďte k varu. Kolena vařte na mírném ohni do změknutí. V dalším kroku přípravy si k ruce vezměte jiný velký hrnec, do nějž vložte uvařená kolena a zalijte je čistou, studenou vodou. Tu opět přiveďte k varu.

První vývar nevylévejte, můžete ho použít pro přípravu polévky či jako základ do rizota. Ve chvíli, kdy voda ve druhém hrnci začne vřít, seberte z její hladiny utvořenou pěnu a k masu přidejte sůl, obě oloupané cibule a celou, očištěnou mrkev. Na mírném plamenu vařte další 2,5 hodiny.

Po uplynutí požadované doby do hrnce vhoďte celý černý pepř a maso vařte další hodinu. Čtvrt hodiny před koncem do hrnce přidejte bobkový list a 2 stroužky česneku.

Uvařená vepřová kolena následně vyjměte z vývaru a na prkénku je nechte vychladnout. V momentě, kdy budou studená, je podélně rozřízněte a opatrně z nich vyjměte veškeré kosti. Od masa rovněž opatrně oddělte zbytek kůže – dejte při tom pozor, abyste kůži příliš nepoškodili.

Vepřové maso rozdělte na vlákna a přidejte k nim zbytek prolisovaného česneku, nadrobno pokrájenou petrželku, mletý černý pepř dle vašich chuťových preferencí a 150 mililitrů vývaru. Vzniklou směs promíchejte a je-li to potřeba, tak ji osolte.

V posledním kroku přípravy vepřové šunky vyložte potravinářskou fólií zapékací mísu (nebo plech), a to tak, aby okraje fólie přesahovaly přes okraj. Na dno formy vložte vepřovou kůži, kterou pokryjte směsí masa a koření. Následně zvedněte okraje fólie a co nejtěsněji šunku srolujte. Poté ji alespoň na 12 hodin uložte do ledničky. Po vyjmutí ji můžete bez obav nakrájet – šunka dobře drží tvar. Servírovat ji můžete jako předkrm, nebo kupříkladu k večeři s chlebem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*