Pomazánka plná zdravé zeleniny: Potěší nejen vegetariány

Tato zeleninová pomazánka potěší nejen vegetariány, ale i masožravce. Její chuť je přímo dokonalá. Použít ji můžete k dochucení chlebíčků či jednohubek pro hosty. V lednici vám vydrží pár dnů, a tak se bude třeba hodit i na pomazání chleba k snídani. Její příprava je velmi jednoduchá. Pusťte se do práce.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu pomazánky?

Připravte si následující suroviny:

  • 500 gramů cukety
  • 1 velkou cibuli
  • 1 střední mrkev
  • 1 malý trs čerstvé petržele nebo kopru
  • 150 gramů taveného sýra
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a mletý pepř na dochucení

Jak postupovat při přípravě zeleninové pomazánky?

Nejprve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Pak ji osmahněte na slunečnicovém oleji a poté přidejte oloupanou a nastrouhanou mrkev. Zeleninu opékejte zhruba 4 minuty ze všech stran. V další fázi si omyjte a očistěte cukety a nakrájejte na kostičky. Vložte je také k mrkvi a cibuli a duste asi deset minut pod poklicí. Po uplynutí této doby ještě vše restujte bez víka pět minut.

Dokončovací práce a servírování pomazánky

Až budete mít zeleninu osmahnutou, vložte ji do kuchyňského robota spolu s čerstvým nasekaným koprem nebo petrželí, přidejte tavený sýr, ochuťte solí, pepřem a mixujte do hladka.

Poté je pomazánka hotová a lze ji nanášet v dostatečné vrstvě buď na plátky veky, chleby, nebo rohlíky. Před podáváním je vhodné pomazánku ze zeleniny a sýra vychladit.

Pokud čekáte návštěvu, která se zhlédla ve vegetariánské stravě, pak ji rozhodně potěšíte touto nevídanou dobrotou. Kromě taveného sýra lze přidat do pomazánky i obyčejné změklé máslo, nebo třeba lučinu.

Ti, co rádi pojídají uzeniny, mohou chlebíček s pomazánkou obohatit například plátkem šunky nebo měkkého salámu. Pomazánka bude dokonalá i k promazání toustových chlebů, které následně zapečete. Získáte tak lahodnou snídani či svačinku. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]