Pravidelná konzumace vajec není špatná, dnes je doporučeno dát si v průměru jedno denně. Proč?

Vejce jsou přirozenou součástí našich jídelníčků. Můžeme je brát jako přísadu do jídla, můžeme je jíst vařené, můžeme je jíst ve formě takzvaného volského oka, stejně jako není neobvyklá ani jejich konzumace v syrovém stavu. Řada lidí se domnívá, že jíst vejce pravidelně je špatné. Opak je ale pravdou. Dnes je doporučeno dát si v průměru jedno vejce denně. Proč?

Cholesterolu se nebojte

Slyšeli jste to již ze všech stran. Vejce, konkrétně potom vaječný žloutek obsahuje cholesterol, který je pro lidský organismus špatný. Ano, toto všechno je pravda, ale již se nedodává, kolik takového cholesterolu vejce obsahuje. Je to zhruba 200 miligramů v jednom vejci. Obecně se dnes doporučuje nepřekračovat denní dávku ve výši 300 miligramů. A co to znamená? Že jedno vejce denně vám nijak neuškodí. Museli byste jich jíst dlouhodobě několik denně, aby se vyšší hladina cholesterolu, která způsobuje možná kardiovaskulární onemocnění, nějak projevila.

Lidské tělo cholesterol dokonce potřebuje

Ano, v nadměrném množství je cholesterol špatný a může přinášet celou řadu zdravotních komplikací. Je proto na místě hlídat denní dávky a zajistit, aby byly optimální. Špatné však je eliminovat příjem cholesterolu zcela. To proto, že i když je špatný, je částečně i důležitý. Naše tělo tuto látku potřebuje, a to hlavně pro bezproblémovou produkci hormonů, pro tvorbu žluči, stejně jako pro některé buněčné procesy. Částečně cholesterol produkují játra, ale množství není takové, aby to stačilo. Proto je třeba hledat nové, optimální zdroje.

Dejte si jedno vejce denně

Optimální příjem cholesterolu pro běžného zdravého člověka je zhruba 300 miligramů. Jedná se o množství, které zajistí správné fungování lidského těla a zároveň o množství, kde se není třeba obávat jakýchkoliv zdravotních rizik. A proč jíst jedno vejce denně? Protože to, tedy konkrétně jeho žloutek obsahuje 200 miligramů cholesterolu. Tedy v podstatě onu potřebnou doporučenou dávku, kterou je třeba mít.

Ano, je to méně než doporučených 300, ale nutné je připomenout, že cholesterol se dnes nachází také v jiných pokrmech. Jsou to třeba tučnější druhy mas, je to máslo i margarín, jsou to různé tuky a oleje, nebo jídla na nich připravená. I když se budete snažit o zdravý životní styl, trochu cholesterolu přijmete i z jiných jídel. Proto jedno vajíčko denně stačí.

Vejce obsahuje i řadu jiných prospěšných látek

Jsou tu i další důvody, proč si jedno vejce denně dát. Obyčejné vajíčko totiž obsahuje celou řadu dalších prospěšných látek, které jsou pro tělo důležité. V první řadě to jsou proteiny neboli bílkoviny, které se hodí jak při budování svalové hmoty, tak při hubnutí. Dále vejce obsahuje i mnoho různých aminokyselin.

Zapomínat nelze také na to, že vejce obsahují i železo, obsahují také důležitý cholin, ale i kyselinu listovou, zinek, nebo síru. Dále to jsou vitamíny B2, B12, nebo také vitamíny D a E. To vše dohromady zajistí jak správné fungování lidského těla, tak i to, že budete mít po pravidelné konzumaci vajec lepší paměť, budete mít zdravější a pevnější vlasy a nehty, stejně jako dokážete prospět také vašim očím. Dobrý vliv mají vejce i na snižování vašeho krevního tlaku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]