Karbanátky z mletého masa jsou chutné. Když však do nich přidáte trochu vodky, jsou ještě mnohem lepší. A bát se nemusíte, alkohol se při tepelné úpravě vypaří.
Karbanátky nemají nijak bohatou historii. Spolu se sekanou pečení vznikly až v průběhu 20. století. To jim ale neubírá na popularitě. Ba právě naopak. Není se však čemu divit. Když ucítíte vůni čerstvě usmaženého karbanátku, bramborové kaše a okurkového salátu, málokdo by odolal. Jeden ruský soused ale prozradil tajemství, jak tyto bochánky z mletého masa udělat ještě jemnější, šťavnatější a lahodnější.
To tajemství zní…
Vodka. Nemusíte se jí vůbec bát, alkohol maso zjemní, ale během smažení se spolehlivě všechen vypaří pryč. Kromě toho karbanátky s vodkou vydrží mnohem déle uskladněné v lednici, aniž by se zkazily. Je to snad kouzlo? Kdoví!
Na přípravu karbanátků s vodkou budete potřebovat
- Mleté vepřové maso – 350 g
- strouhanka – 2 lžíce
- sůl – dle chuti
- mletý černý pepř – dle chuti
- mletá sladká paprika – dle chuti
- vodka – 1 až 2 polévkové lžíce
- cibule – 1 ks
- vajíčko – 1 ks
- hladká pšeničná mouka – 1 až 2 polévkové lžíce
- slunečnicový olej nebo sádlo – dle potřeby
- kousek másla (nemusí být)
Výroba karbanátků už jednodušší být nemůže
Nejlepší ze všeho je semlít si vepřové maso sami. Máte tak mnohem lepší kontrolu nad tím, kolik tuku se v něm nachází a zda nejsou přidané žádné nežádoucí příměsi. Pokud ale dáváte přednost hotovému mletému masu z obchodu, není v tom žádný problém. Zkrátka ho vyklopte do mísy a zasypejte ho strouhankou. Pokud chcete, můžete ji předem namočit do mléka a nechat ji nabobtnat. Tím opět zjemníte výslednou chuť pokrmu, není to ale vysloveně nutně.
K mletému masu se strouhankou vyklepněte vajíčko, přidejte podle chuti sůl, mletý černý pepř a sladkou papriku a přilijte jednu nebo dvě polévkové lžíce vodky. Všechny ingredience rukama velmi dobře promíchejte, promačkejte a prohněťte, aby se koření rovnoměrně s masem promísilo. Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Pokud chcete, můžete ji i nastrouhat. Pak ji přimíchejte do masové směsi v míse.
Tvarujte karbanátky a smažte je v oleji či na sádle
Nyní přichází na řadu samotné tvarování a smažení. Připravte si mělký talíř, do kterého nasypejte hladkou mouku. Namočte si dlaně ve vodě a odebírejte z masa kousky o velikosti dlaně. Tvarujte z nich šištičky či bochánky a každý z nich obalte ze všech stran v mouce.
Na kamnech rozehřejte pánev s tukem, a když je horký, pokládejte do něj připravené karbanátky, které zvolna na mírném ohni opékejte z obou stran dozlatova. Aby se lépe propekly, můžete je nejprve zprudka osmahnout, aby získaly zlatavou kůrčičku, pak ztlumte oheň na minimum, zaklopte je pokličkou a nechte je dovařit uvnitř.
Smažení je pak další způsob, jak dodat karbanátkům jemnost. Některé hospodyňky nedají dopustit na sádlo a jiné do něj dokonce přidávají kousek másla. Obojí pak můžete v případě potřeby libovolně zkombinovat s rostlinným olejem. Zvolte si tuk podle toho, co je vám sympatičtější, případně v návaznosti na stav vašich domácích zásob.