Jak připravit celé kuře. Bez zbytečné námahy a s minimem ingrediencí 

Fotografie: Pexels

Kuřecí maso je velmi oblíbené a jeho konzumaci si často dopřáváme. Je to hlavně proto, že se jedná o maso dietní, které je na přípravu velmi jednoduché. 

Připravit si ho můžeme na různé způsoby. Stejně tak si ho v různé podobě můžeme zakoupit. V obchodě totiž narazíme například na kuřecí stehna, křídla, steaky, ale i krky nebo vnitřnosti. Nejzajímavějším kouskem je kuře celé. Mnoho lidí se mu vyhýbá právě proto, že si myslí, že jeho příprava je náročná. Ne vždy je toto tvrzení pravdivé. 

Fotografie: Pexels

Celé kuře dokáže nasytit až 8 lidí 

To, co si každý při pojmu pečené kuře představí, je šťavnaté maso a zároveň zlatá a křupavá kůrka. Ne vždy je ale výsledek přesně takový a proto s pečeným kuřetem často dochází ke zklamání. Jeho příprava je totiž časově náročná a pokud na konci není vysněný výsledek, často nás to odradí od toho, abychom se do přípravy celého kuřete pouštěli znovu. Proto vám přinášíme jednoduchý postup, jak dosáhnout kuřete s lahodným masem a křupavou kůrkou. 

Fotografie: Pexels

Na dochucení kuřete budeme potřebovat 50 gramů másla, 1,5 litru vody, 4 lžíce soli, 1 lžičku mleté papriky, 3 jablka, pepř a koření na pečené kuře. Nejprve si smícháme sůl a vodu a celé kuře do takto vzniklého roztoku namočíme. Je zapotřebí, aby kuře bylo celé ponořené, pokud tomu tak není, v daném poměru přiděláme směs vody a soli. Následně necháme kuře v lednici louhovat po dobu minimálně 8 hodin. 

Šťavnaté a chutné maso nám zajistí jablka

Kuře po uplynulé době z mísy se solí vyndáme a otřeme suchou papírovou utěrkou. Rozkrájíme si jablka a postupně je do kuřete nastrkáme. Díky nim bude výsledné maso křehké a jemné. V míse si připravíme marinádu, kterou následně celé kuře potřeme. Smícháme změkčené máslo s mletou paprikou a kořením na kuře. Směs můžeme obohatit ještě přidáním koriandru, kurkumy nebo česnekového prášku. 

Fotografie: Pexels

Kuře následně umístíme na pekáč vymazaný máslem nebo olejem a po celém jeho povrchu ho přetřeme připravenou směsí. Následně ho umístíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme po dobu 2 hodin. Servírujeme s rýží, brambory nebo bramborovou kaší. Pokud chceme dosáhnout neodolatelné chuti i v případě přílohy, můžeme ji umístit na pekáč pod kuře a připravovat společně. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]