Salát z okurek je velmi oblíbenou letní svačinou, hlavně proto, že jeho příprava je nenáročná a přesto dokáže osvěžit. Pojďme si ale tento jednoduchý recept ozvláštnit.
Na přípravě okurkového salátu není na první pohled nic náročného. Jedná se vesměs jen o kombinaci okurek, octa a cukru. Okurky jsou ideální zeleninou na letní měsíce, obsahují totiž velké procento vody, kterou v létě potřebujeme doplňovat. Aby nás ale konzumace tohoto pokrmu neomrzela, je dobré jej čas od času obměnit. Sáhnout můžeme například po zeleninovém koření.
Na přípravu neobvyklého okurkového salátu budeme potřebovat:
- 3 kilogramy okurek
- 60 gramů zeleninového koření
- 200 gramů octa
- 200 gramů cukru
- 200 gramů másla
- svazek kopru na dochucení
Není potřeba nic vařit, okurkový salát se připravuje zastudena
Aby nás tento pokrm dokonale osvěžil, je připravován zastudena. Jeho příprava tedy není nijak náročná a zvládne ji i ten, kdo se v kuchyni příliš nepohybuje. Okurky na běžný salát se připravují na struhadle, my je ale v tomto případě nakrájíme na kolečka. Ve velké míse potom smícháme okurky se zbylými ingrediencemi, tedy octem, cukrem, máslem a kořením na zeleninu. Pokud jsme milovníci kopru, přidáme na dochucení i ten.
Křupavý okurkový salát s česnekem a cibulí. Naložený ve sklenici vydrží několik měsíců
Vděčný pokrm, který vydrží dlouho uskladnění
Takto připravený salát umístíme do chladné místnosti, nebo ideálně do lednice. Necháme jej téměř bez povšimnutí pracovat 3 hodiny, ideálně jej čas od času promícháme. Po třech hodinách máme připravené dokonalé letní osvěžení, můžeme salát ihned konzumovat nebo si jej schovat na později. Jednoduše salát rozložíme do předem připravených sterilních sklenic a ty následně zavaříme. Z uvedeného množství připravíme až 7 sklenic zavařenin o objemu 0,5 litru.
Okurky jsou oblíbeným druhem zeleniny, který si snadno můžeme vypěstovat i doma na zahradě nebo na balkóně. Existuje jich několik druhů, mezi nejznámější patří okurka setá. Kromě velkého množství vody obsahují také vitamín C a důležité minerální látky. Hojně se v nich vyskytuje například draslík. Jsou ideální potravinou pro lidi trpící dnou nebo revmatem, naopak jejich konzumaci by se měli vyhnout lidé s poruchami ledvin, žaludku a srdce.
Napište komentář