Domácí křupavé nakládané okurky milionkrát lepší než z obchodu: Díky lahodné chuti zmizí do 30 dnů

okurky v lahvích

Nakládání okurek je pro mnoho rodin tradicí, především pak na vesnici. Lidé se jich obvykle snaží udělat co nejvíce do zásoby, aby je pak nemuseli kupovat v obchodech.

Když je to ale oblíbená pochoutka a přísada do jídel, celkem rychle dojdou. Je pak třeba naložit jich opravdu hodně, nicméně ve sklepě se mohou i zkazit. Pro delší skladování se vyplatí speciální metoda jejich solení. Existuje totiž i způsob, jak je naložit na skutečně dlouhou dobu a ve velkém množství. Závisí to samozřejmě na tempu vaší spotřeby a dalších okolnostech. Pokud chcete ale skutečně vydatnou zásobu bez rizik plísně, postupujte následovně.

Přísady

  • 300 gramů kopru
  • 100 gramů česneku
  • 50 gramů černého pepře
  • 500 gramů křenu
  • 5 kilogramů okurek
  • 130 gramů soli

Postup

Okurky pečlivě očistíte od veškerých nečistot. Česnek, křen a kopr nakrájíme na malé kousky. Do sklenice pak dejte trochu křenu, česneku i kopru. Okurky pokládejte na polštář ze zeleně, od povrchu nechte 5 cm. Do 5litrové zavařovací sklenice s okurkami nasypejte sůl a zalijte studenou, nikoli převařenou vodou. Sklenici nebo kanystr pak uzavřete víčkem a nechce na chladném a tmavém místě. Postupně ji nezapomeňte několikrát obrátit, aby se voda opravdu dostala do všech míst mezi okurkami.

lití láku

Jaká je funkce nakládání?

Stejně jako u sušení jde o prodloužení celkové životnosti potraviny. V závislosti na nálevu také mění chuť naložených surovin. Tím pádem je možné naložit je normálně, pikantně či na další způsoby dle osobního vkusu. Nakládat se dá obecně ovoce, zelenina, houby a maso.

zavírání lahve

Recept šéfkuchaře Paula Constantina: Nejlepší zavařované plněné papriky ve sklenici a slaném nálevu. Ani babička neumí tak dobré

Do čeho nakládat?

Zeleninu a houby lze naložit do octa. V případně oleje musí být ten co nejkvalitnější. Hodí se například na květák, rajčata, papriky, stejně tak ale i na sýr, ryby či bylinky. Vynikajícím konzervantem je alkohol, proto je používán v lékařství. Čím více procent alkoholu, tím delší životnost naloženého produktu. Právě proto se někdy přidávají kousky zeleniny nebo bylinek i do samotného nápoje. Hodně často se do něj nakládá ovoce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*