Kuřecí řízky není vždy třeba připravovat v klasickém trojobalu. Pokud jim dopřejete šikovně navrženou marinádu, zachutnají vám ještě o mnoho více.
Kuřecí řízky si obvykle představujeme jako něco nepříliš zdravého. Bílá mouka, strouhanka z běžného pečiva, tuk na smažení… I když existuje o něco zdravější verze jejich přípravy v troubě, přesto se od tohoto klasického pokrmu stále více lidí odvrací. A čím ho tedy nahradit? Vyzkoušejte kuřecí řízky ve zdravé marinádě z medu, hořčice a majonézy. Budete překvapeni tím, jak skvělou chuť dostanete.
Ingredience na marinádu na řízky
Toto množství je počítáno na 4 velké kuřecí řízky, a to nejlépe z prsou. Pokud tedy budete chtít připravovat jiný počet, budete si muset množství surovin přepočítat. A co tedy bude potřeba?
- hořčice 30 gramů
- med 40 gramů
- česnek 3-4 stroužky
- majonéza 5 polévkových lžic
- mletá červená paprika podle chuti
- mletá pálivá paprika podle chuti
- slunečnicový olej 3 polévkové lžíce
- sůl podle chuti
Dbejte na výběr správných surovin
Jak vidíte, použitých surovin není mnoho. O to více je však třeba dbát na jejich kvalitu. Ty nejlevnější z obchodu vám rozhodně dobrou službu neudělají. Jako příklad si vezmeme majonézu. Vybírejte tu, ve které najdete jen vejce, hořčici, ocet, sůl a olej. Nic víc totiž ke své dokonalosti nepotřebuje. Nemůžete takový produkt najít? Vyrobte si ho doma. Kuřecí řízky ve zdravé marinádě z medu, hořčice a majonézy budou ještě lepší.
Recept na domácí majonézu z vajec
Co budete potřebovat:
- 1 vejce
- 350 ml rostlinného oleje, skvělý je slunečnicový
- 1 čajovou lžičku hořčice
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy (lze nahradit stejným množstvím bílého vinného octa)
- podle chuti sůl a čerstvě mletý pepř
A jak postupovat? Vejce vyklepněte do úzké nádoby a přidejte k němu nejdříve sůl, pepř a hořčici a poté i citronovou šťávu. Začněte mixovat a ke vznikající hmotě velmi pomalu přidávejte olej. Šlehejte, dokud není hmota v nádobě opravdu nadýchaná a lehká. Odeberte potřebné množství a zbytek uložte do lednice.
Připravte si kuřecí maso
Řízky omyjte a osušte, poté je položte na prkénko a lehce naklepejte. Doporučujeme je předtím přetáhnout potravinou fólií, předejdete tak rozstřikování šťávy všude okolo. Poté smíchejte ingredience na marinádu. Do mísy tedy přijde 30 gramů hořčice, 40 gramů medu, 3-4 stroužky česneku, 5 polévkových lžic majonézy, sladkou a pálivou papriku podle chuti, 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje a sůl na dochucení.
Dlouhé marinování je podmínkou úspěchu
Nalijte trochu marinády do hlubší mísy, na ni položte maso a to přelijte zbylou hmotou. Nyní maso odložte do lednice, a to nejméně na 1-2 hodiny, klidně však může ve směsi zůstat i přes noc. A poté už jen stačí ho vložit do trouby. Tu rozpalte na 180 °C a pečte 30-40 minut. Záleží na tom, jak tenké jste si vyklepali plátky. Nakonec kuřecí řízky ve zdravé marinádě z medu, hořčice a majonézy vyjměte z trouby a podávejte se zeleninovým salátem nebo brambory.
Jak kuřecí řízky ještě vylepšit
Marinádu lze samozřejmě ještě povznést o trochu výš díky vhodným bylinkám. Skvěle se hodí šalvěj, rozmarýn nebo voňavý tymián. Vsadit lze ovšem i na petržel nebo kopr. Ovšem pokud máte rádi bazalku, musíte být opatrní. Běžná bazalka pravá se pro dlouhodobou tepelnou úpravu příliš nehodí. Sáhnout tedy budete muset spíše po asijských odrůdách, jako je bazalka posvátná či thajská bazalka. Ty přežijí marinování i následné pečení bez ztráty kytičky.