Připravte si lahodné a křehké sušenky z jogurtu. Hodí se i na svátky

Vánoční svátky se kvapem blíží a vy tak jistě přemýšlíte, jaké cukroví vlastně letos připravit. Pokud chcete vsadit na jistotu, zvolte tyto křehké sušenky, které máte připravené už za dvacet minut. Jemnost jim dodává především jogurt obsažený v těstě. Pusťte se do toho společně s námi.

Potřebné ingredience na přípravu křehkých sušenek

Připravte si následující suroviny:

  • 100 mililitrů přírodního bílého jogurtu
  • dvě lžíce cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 280 gramů hladké mouky

Jak postupovat při přípravě jogurtových sušenek?

Nejprve si rozklepněte do hlubší mísy vejce a rozmíchejte ho do pěny spolu s cukrem. Pak přidejte slunečnicový olej, bílý jogurt a vařečkou propojte. V konečné fázi do směsi vsypávejte postupně prosátou hladkou mouku a vložte i prášek do pečiva. Vypracujte ideálně rukama hladké a homogenní těsto, které by se nemělo lepit na prsty.

Tvoření sušenek a jejich pečení

Těsto si pak na pomoučeném vále vyválejte na plát o tloušťce cca 5 až 10 mm. V další fázi si vezměte k ruce rádlo na pizzu a pomocí něj vytvarujte z těsta sušenky (kostičky).

Ty pak vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem, posypte krupicovým cukrem a dejte péct do trouby na 12 až 13 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování upečených sušenek a jejich uskladnění

Až se vaše sušenky upečou, vyjměte je z trouby a nechte vychladnout. Podávejte je s šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Pokud máte rádi čokoládu, můžete je polévat i polevou z hořké vysoce procentní čokolády.

Chutné však budou i s polevou z bílé čokolády. Je jen na vás, jak si své sladké výtvory dotvoříte. Sušenky skladujte v chladu a temnu, nejlépe pak v krabici nebo sklenici s uzávěrem. Jsou dokonale křehoučké a rozplývají se na jazyku. A když vydrží do Vánoc, užijete si je s celou rodinou. Přejeme vám dobré chutnání!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]