Přírodní hnojivo, po kterém jahody plodí jako divé. Vše, co potřebujete, máte doma

Fotografie: Depositphotos

Na jaře je velmi důležité hnojit jahody, aby získaly všechny potřebné stopové prvky. Obyčejné droždí je pro tento úkol skvělé. Je bohaté na vitamíny B, bílkoviny, sacharidy a minerály. 

Kvasinky rozpuštěné ve vodě tvoří speciální sloučeniny, které urychlují tvorbu a růst kořenového systému, zejména u přesazených rostlin. Kvasinky budou pro jahodové keře velmi užitečné, protože rostlina získá celou škálu živin před kvetením.

Vhodné hnojivo lze vyrobit z čerstvých i suchých kvasinek. Jak na to?

Fotografie: Freepik

Čerstvé droždí

Pokud máte čerstvé droždí, stačí rozdrtit 500 g kvasnic a jakmile získají kašovitou konzistenci, přilijte k nim 2,5 litru vody. Nechejte na tmavém místě dva dny fermentovat. Poté zřeďte výsledný koncentrát 20 litry vody. Použijte asi 300-500 ml takového hnojiva na každý jahodový keř.

Sušené droždí

Smíchejte 2 balíčky droždí se 2 lžícemi cukru a směs rozpusťte je ve 2 sklenicích teplé vody. Poté nechte tekutinu stát na teplém místě bez slunečního záření po dobu 4 hodin. Výsledný koncentrát zřeďte kbelíkem vody o pokojové teplotě. Na zalévání 1 keře můžete použít 250 ml hnojiva a 2 litry čisté vody.

Fotografie: Freepik

Hnojíte jen třikrát za sezónu

Tímto způsobem můžete jahodové keře hnojit pouze 3x za sezónu. Poprvé uprostřed jara (koncem dubna – začátkem května), podruhé – koncem jara, potřetí – koncem léta, po sklizni. To pomůže rostlinu připravit také na zimu.

Fotografie: Freepik

Zdravé rostliny znamenají bohatou úrodu

Je potřeba začít rostlinky hnojit ještě předtím, než se na nich objeví první květy. Už v té době potřebují jahodníky dostatek živin, aby vytvořily dostatečně velké květy, ze kterých pak mohou vyrůst zdravé, velké a lahodné plody.

Velkou výhodou tohoto typu hnojení je, že nemusíte na hnojení myslet pravidelně, protože jahodníky si dokážou živiny dobře uložit a využít je tehdy, když je budou potřebovat.

Zdroj: GardeningKnow

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]