Prskající olej na pánvi lze snadno zkrotit. Častý problém vyřeší obyčejná sůl

Fotografie: Stangoldsmith / Creative Commons / Attribution 3.0

Smažení není úplně nejzdravějším způsobem úpravy jídla, ale patří k těm nejchutnějším. Podívejte se, jak si poradit s rozpáleným olejem.

Prskající olej na pánvi bývá nejčastější příčinou popálenin, které můžeme při přípravě pokrmů utrpět. Rozpálený olej však můžete mít jednoduše pod kontrolou. Podívejte se na triky, jimiž minimalizujete riziko prskání oleje během smažení. Nejen, že se vyhnete nepříjemným popáleninám, ale nebudete muset po každém smažení odmašťovat všechno kolem.

Zachrání vás obyčejná sůl

Když si na pánvi rozehřejete olej na vysokou teplotu, sám o sobě nic zvláštního nedělá. Věci se však začnou dít ve chvíli, kdy do něj vložíte nějakou potravinu. Olej reaguje především s vodou a čím vlhčí potravinu do pánve vložíte, tím více začne olej prskat. Před samotným smažením se tak snažte maso nebo zeleninu zbavit přebytečné vlhkosti. Jak radí web AllRecipes, absolutně jednoduchým trikem, který podstatně sníží prskání, je olej v pánvi osolit.

Sůl totiž dokáže absorbovat kapičky vody – je to osvědčený trik našich babiček. Podobně zafunguje i poprášení oleje moukou nebo přidání kousku chleba. Podle webu Smakosze můžete vyzkoušet i méně známou metodu, kdy se do rozpáleného oleje vloží vaječná skořápka. Při smažení také používejte olej, který má vyšší teplotou kouře, jako je ten slunečnicový nebo řepkový.

Tuk na bramboráky placky na pánvi

Bramboráky už zásadně nesmažím na oleji. Kamarádka mi prozradila tajemství luxusních restaurací

Smažte po menších dávkách

Pokud nepotřebujete kvůli receptu smažit maso na prudko, rozehřívejte olej v pánvi pomaleji a maso do něj vložte o něco dříve, než bude olej zcela rozpálený. Olej bude také méně prskat, pokud použijete velkou pánev, ideálně s vysokými okraji, které zabrání stříkání oleje ven z pánve. Smažené potraviny prskají méně, pokud mají v pánvi dostatek prostoru. Smažte proto vždy po menších dávkách.

smažení
Fotografie: Freepik

Pamatujte také na to, že čím tlustší plátky masa nebo zeleniny budete do pánve vkládat, tím více vlhkosti se z nich naráz uvolní. Potraviny nakrájené na tenčí plátky budou v pánvi prskat méně. Dobrým pomocníkem proti nepříjemným popáleninám je také poklička nebo ochranný olejový filtr. Ten sice neudrží všechny prskající kapky v pánvi, ale zachytí jejich podstatnou část. Na SvětěKreativity zveřejňujeme pravidelně tipy do kuchyně, podívejte se, jak jednoduše poznáte čerstvé vejce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*