Psaní všemi deseti se lze naučit snadno a rychle za pomoci barev

Psaní všemi deseti nemusí být složité, pokud víte jak na to. Dokonce nejsou nutné ani dlouhodobé kurzy. Naučit se správný postup můžete klidně za den. Stačí jenom vědět, kam který prst patří a potom ho na své klávesnici takto použít.

Barvy jako pomůcka

Proč se učit jakékoliv složité postupy, když jsou tu i takové, které jsou jednoduché a které ukazují, že psaní všemi deseti může v podstatě ovládnout každý. Tou nejlepší metodou je využití barev. A klidně si jimi můžete nabarvit své klávesy a klidně si jimi můžete nabarvit své nehty. Na začátek výuky je to dokonce doporučováno. Po pár hodinách psaní si dobře osvojíte dovednosti a to, kam mají jednotlivé prsty přijít. A potom? Už můžete psát jako zkušená písařka.

Zaujměte správnou polohu

Základem psaní všemi deseti je také správná poloha vašich prstů. Tedy vašich rukou, které si položíte na klávesnici. Myslete na to, že levá ruka by měla svými prsty pokrývat písmena A, S, D, F. Pokud se podíváme na pravou ruku, tak její výchozí poloha by měla být taková, aby prsty pokrývaly písmena J, K, L, N.

Respektujte barevné rozlišení

Tato výchozí poloha zajistí, že to vaše prsty budou mít na každou požadovanou klávesu blízko, a to bez nutnosti toho s nimi jakkoliv komplikovaně hýbat nebo je jakkoliv komplikovaně posouvat. Když se dostanete na požadovanou klávesu, tak ji stiskněte a potom se vaše prsty vrátí opět do předepsané výchozí polohy.

A jak při psaní všemi deseti poznat, který prst má stisknout konkrétní klávesu? Je to jednodušší, než si myslíte. Pomůže barevné odlišení. Na obrázku celkem dobře vidíte, jaký prst má pokrývat který úsek podle toho, jakou má barvu. Na základě této metody začněte se psaním a uvidíte, že to není až tak složité, jak se na první pohled zdálo. Vlastně jenom stačí vědět, kam sáhnout. A pamatujte – jednotlivé klávesy musí vždy mačkat ten prst, který je k nim určený.

Fotografie: Shutterstock

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]