Přes letní měsíce je vhodné zavařit na zimu plodiny, které se vám urodily na zahradě či zakoupit za výhodnou cenu sezónní plodiny, které přes zimu jistě oceníte. Zavařit můžete skoro každý druh zeleniny či ovoce. Jak na to v 6 jednoduchých krocích?
Příprava zeleniny
Základem přípravy zeleniny je samozřejmě její sklizení, umytí a očištění. Poté si zeleninu nakrájejte či nastrouhejte do tvaru, která vám bude vyhovovat. Kombinovat můžete také různé druhy zeleniny.
Příprava nádob
Poté si připravte vhodné nádoby. Můžete použít staré sklenice od marmelád či nakládaných okurek. Pořádně je umyjte, aby ve sklenicích nezůstaly žádné nečistoty, které by mohly být zárodkem budoucí plísně.
Rozdělení zeleniny
Poté si rozdělte zeleninu do sklenic. Vždy byste měli myslet na velikost sklenic, aby se vám do nich vše úhledně vešlo. Rovnejte zeleninu, co nejblíže k sobě. Čím blíže zeleninu dáte, tím více se jí do sklenice vejde. Kombinovat můžete například květák, mrkev a celer. Skvěle vypadá kombinace tří barevných květáků.
Přidejte koření
Nyní je na čase přidat koření. To můžete vybírat podle své chuti či použít ověřenou klasiku:
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky semínek kopru
- 1/2 lžičky semínek hořčice
- 1 pokrájená paprička či celý pepř
- kousek kopru
Vytvořte si nálev
Nyní je na čase vytvořit nálev. Použijte:
- 3 šálky jablečného octa (nebo bílého octa)
- 3 šálky vody
- 2 polévkové lžíce mořské soli
- 2 polévkové lžíce cukru
Všechny ingredience umístěte do hrnce a přiveďte k varu. Nechte povařit a poté jím zalijte zeleninu.
Utěsněte sklenice
Poté, co zalijete zeleninu nálevem, utěsněte sklenice víčkem a ujistěte se, že je zelenina ponořena do nálevu a sklenice je plná. Poté umístěte sklenice do ledničky. Takto vydrží zelenina asi dva měsíce. Pokud chcete, aby vám vydržela déle, budete muset sklenice ještě zavařit.
Obrázek: naturallivingideas