Rajčatová polévka, která pohladí po žaludku

Tato rajčatová polévka není jen tak ledajaká. Obsahuje totiž celou řadu dalších prospěšných surovin. Dodá tělu mnoho cenných vitamínů a minerálních látek, což je v podzimním a zimním období žádoucí. Posílíte tak její konzumací i imunitu! Pusťte se do přípravy té nejlahodnější polévky z rajčat, kterou znáte.

Potřebné ingredience na rajčatovou polévku

Než se pustíte do vaření, obstarejte si:

  • 250 mililitrů rajčatové šťávy nebo protlaku
  • 750 mililitrů vody
  • 2 až 3 lžíce rýže
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 středně velkou mrkev
  • ¼ celeru
  • 1 svazek čerstvé petržele
  • trochu soli na dochucení
  • 1 lžičku olivového oleje

Jak postupovat při přípravě rajčatové polévky?

Nejprve si očistěte a nahrubo nastrouhejte mrkev a celer. Zeleninu vložte do většího hrnce a zalijte vodou (250 mililitry). Pak přidejte i celou oloupanou cibuli a nechte vařit asi pět minut.

Pak vlijte do hrnce i rajčatovou šťávu, přidejte rýži a zbylý půl litr vody. Vařte dál na nízkém plamenu asi dvacet minut. Po uplynutí této doby by měla být polévka hotová.

Odstavte ji tedy z plotny, nasypte do ní jemně sekanou petržel a podávejte horkou s kapkou olivového oleje. Zjemnit můžete zeleninovou polévku i zakysanou smetanou a na vrch nastrouhat sýr dle obliby.

Tipy na závěr

Aby měla rajčatová polévka s kořenovou zeleninou intenzivnější chuť, je vhodné před vařením mrkev a celer zarestovat na troše másla, nebo olivového oleje. Do vývaru je dobré kromě protlaku, či rajčatové šťávy přidat i kousky poctivě zralých rajčat a na závěr zeleninu rozmixovat tyčovým mixérem.

Vznikne vám tak sytý a chutný zeleninový krém. Kdo miluje pálivé pokrmy, může ke kořenové zelenině přidat při restování na másle, či olivovém oleji i trochu čerstvé, nebo sušené chilli papričky. Polévka získá správný říz a v zimě skvěle zahřeje. Záleží jen na vás, jak si svůj pokrm zdokonalíte.