Recept na bulharskou variaci vánočky patří k rodinným klenotům. Okuste jeho tajemství

Okuste na Velikonoce vánočku podle tradiční bulharské receptury. Recept na její přípravu pochází z rodinného dědictví po babičce.

Vánočka se v tuzemsku etablovala jako tradiční pokrm připravovaný o vánočních či velikonočních svátcích. Jestliže si bez tohoto sladkého kvasnicového „chleba“ s rozinkami nedokážete představit sváteční ráno, jistě vás potěší recept na její tradiční bulharskou variantu. Ta se od té české v některých ohledech liší, ale je stejně tak chutná. Jednotlivé suroviny i postup jsou převzaty z tradičního, rodinného receptu předávaného z generace na generaci.

Ingredience potřebné pro přípravu

Na těsto si připravte:

  • 1 kilogram hladké mouky
  • 50 gramů droždí
  • 230 gramů pravého másla
  • 300 gramů cukru krupice
  • 500 mililitrů plnotučného mléka
  • 8 vaječných žloutků o pokojové teplotě
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 3 polévkové lžíce citronové a pomerančové kůry
  • 1 čajová lžička soli
  • rumová a vanilková esence

Na náplň budete potřebovat:

  • 250 gramů mletých pražených vlašských ořechů
  • 300 gramů cukru
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 8 vaječných bílků
  • rumovou esenci

Postup přípravy vánočky krok za krokem:

V prvním kroku přípravy kozunaku (čili vánočky) nalijte do menší misky 250 mililitrů teplého mléka. V mléce rozmíchejte 3 lžíce hladké mouky a směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté do mléka přidejte droždí a polévkovou lžíci cukru krupice. Kvásek lehce promíchejte a nechte jej na teplém místě kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem (kynutí zpravidla zabere 15-30 minut). Mezitím, co kvásek pracuje, si k ruce vezměte velkou mísu.

V té vyšlehejte žloutky s cukrem do bělavé, husté pěny. Jakmile budete mít žloutky prošlehané, přisypte k nim čajovou lžičku soli, přilijte olej, 100 gramů rozpuštěného pravého másla a rovněž do nich vmíchejte rumovou i vanilkovou esenci a citronovou a pomerančovou kůru. Až budete mít všechny suroviny zapracované, přilijte k nim vzešlý kvásek a opět vše promíchejte. Následně do těsta po částech přidávejte prosátou mouku. Zpracované těsto musí být kompaktní, bez hrudek a nesmí se lepit na ruce.

V momentě, kdy tohoto dosáhnete, do těsta přilijte dalších 100 gramů rozpuštěného másla. To do něj zapracujte pomocí vařečky. Připravené těsto poté přikryjte utěrkou či potravinářskou fólií a nechte dalších 50-60 minut kynout. Čekejte opět do té doby, než těsto zdvojnásobí svůj objem.

Mezitím, co čekáte, si připravte náplň. Ve vyšší nádobě vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Poté k nim přidejte cukr a šlehejte tak dlouho, dokud nedostanete tuhou pěnu. Nakonec k bílkům zašlehejte kakao, rumovou esenci a vlašské ořechy.

Ve chvíli, kdy těsto dostatečně nakynulo, ho vyklopte na vál a rozdělte na čtvrtiny. Vezměte jeden díl těsta a ten rozválejte na plát o velikosti plechu na pečení. Po delším kraji získaného obdélníku naneste čtvrtinu náplně a plát srolujte. To stejné opakujte i se zbývajícími díly těsta. V dalším kroku z nich umotejte vánočku, nebo do sebe zapleťte vždy 2 díly.

Připravenou vánočku přeneste na plech vymazaný zbylým máslem, její povrch potřete vejcem, mlékem a hustě zasypte cukrem. Takto připravenou vánočku nechte dalších 20-30 minut kynout. Po uplynutí požadované doby ji vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C ji pečte po dobu 45-50 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*