Recept na chutné domácí buchty našich babiček

Domácí buchty jsou jedním z klasických českých receptů na dokonalý dezert ke kávě. Jak na ně, aby byly měkké, chutné a vláčné? Zapomeňte na postupy současných šéfkuchařů a raději vsaďte na osvědčenou klasiku. Tedy na recepty našich babiček. Jeden takový pro vás máme.

Co bude potřeba?

Aby se vám domácí buchty povedly, je třeba dodržet dvě věci. Tou první je správný postup přípravy. A tou druhou jsou správné ingredience. Bez jakých se neobejdete?

  • 600 g mouky
  • 250 g mléka
  • 8 g sušeného droždí
  • 5 žloutků
  • 100 g másla
  • 10 g vanilky
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce smetany
  • 1 špetku soli

Připravte si kvásek

Domácí buchty jsou z kynutého těsta a to aby se povedlo, vyžaduje přípravu kvásku. Základem je mléko, které lehce zahřejte na teplotu kolem 40 stupňů. Do něho nasypte sušené droždí a potom přidejte 2 lžíce cukru a 2 lžíce mouky. Zamíchejte a nechte na teplém místě asi 20 minut.

Pokračujte v přípravě těsta

Jakmile kvásek takzvaně vzejde, můžete pokračovat v přípravě těsta, a to tak, že společně smícháte veškeré ostatní ingredience v jednotnou hmotu. Těsto by mělo být opravdu důkladně propracované. Potom z něho udělejte bochánek, dejte ho do mísy a nechte ho na teplém místě 30 minut kynout. Během toho výrazně zvýší svůj objem.

Připravte si buchty

Dané těsto by vám mělo dát zhruba na 15 jednotlivých buchet. Ty tvarujte v ruce a potom je můžete vkládat do pečící formy, kterou jste před tím důkladně vymazaly máslem. Pokud se budou buchty dotýkat, vůbec to nevadí. Když jsou na svém místě, umíchejte žloutek s trochou smetany a všechny je důkladně pomažte.

Už jenom do trouby

Vše je připraveno k tomu, aby se vaše domácí buchty upekly. Vložte je do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů Celsia. Při této teplotě je pečte po dobu asi 20 minut, dokud nebudou mít správnou barvu. Potom je vyndejte, nechte vychladnout a už můžete ochutnávat. Jsou lahodné, souhlasíte?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]