Recept na čokoládové palačinky

Je určitou otázkou, kde vlastně vznikly populární palačinky, byla to opravdu Francie? Nejspíš není nutné znát celou pravdu. Jedno je však jisté, tenké a vláčné těsto plněné nejrůznějšími dobrotami si našlo příznivce po celém světě. I u nás v Čechách jsou palačinky velmi oblíbené. Nejčastěji se plní marmeládou, džemem, nebo tvarohem. Kromě klasického vanilkového těsta si s námi můžete připravit i lahodné čokoládové.

Potřebné ingredience k přípravě čokoládových palačinek

Než se pustíte do smažení palačinek, obstarejte si suroviny na těsto. Potřebovat budete:

– 2 lžíce moučkového cukru

– 3 sklenice plnotučného mléka

– 300 gramů hladké mouky

– 2 až 3 lžíce kakaového prášku

– 3 vejce

– 2 až 3 lžíce slunečnicového oleje na smažení

– špetku soli

Jak postupovat při přípravě čokoládových palačinek

Nejprve si v míse rozmíchejte vejce spolu s moučkovým cukrem a špetkou soli. Ideální bude, když použijete mixér. Poté do směsi nalijte mléko a znovu promíchejte. Nakonec do těsta vsypte prosátou hladkou mouku a vytvořte homogenní polotekuté těstíčko bez hrudek. V další fázi ještě přimíchejte kakao, abyste vytvořili čokoládové palačinky. Až budete mít těsto připravené, přistupte k smažení.

Smažení palačinek a servírování

Na velké pánvi si rozehřejte trochu slunečnicového oleje. V momentu, kdy bude rozpálený, do něj vlijte půlku naběračky čokoládového těstíčka. Krouživými pohyby v zápěstí směs dobře rozprostřete po celém dnu a smažte do zlatova z jedné i z druhé strany. Ideální budou palačinky tenčí, proto nevlévejte do pánve příliš těsta. Až budete mít palačinky hotové, plňte je oblíbeným krémem, nebo ovocem. Skvělé budou i se zmrzlinou a šlehačkou. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip na závěr: Zdravá palačinková těsta

Pokud držíte dietu, nebo si zkrátka jen hlídáte štíhlou linii, máme pro vás dva tipy na zdravější verzi palačinkového těsta. První připravíte z: jemně mletých ovesných vloček (čtvrt kila), nízkotučného tvarohu (čtvrt kila), jednoho vajíčka a trošky nízkotučného mléka (použít můžete i mandlové, nebo kokosové mléko). Smažit těstíčko lze na kokosovém oleji, či jiném rostlinném.

Náplň je ideální pouze z čerstvého ovoce, nebo třeba sýru Cottage. Druhé těstíčko je vhodné pro ty, kteří netolerují mouku a preferují takzvané „raw“ dezerty. Potřebovat však budete sušičku na ovoce a zeleninu. Potřebné suroviny: deset kusů středně velkých banánů, 4 lžičky citronové šťávy a lžička a půl mleté skořice.

Vše dobře rozmixujte v kuchyňském robotu, abyste získali hladkou hmotu. Poté pomocí lžíce naneste směs na pečící papír a rovnoměrně rozprostřete. Vytvořit lže několik plátů. Dejte banánové těsto sušit na šest hodin do sušičky při 45 až 50 stupních Celsia. Tato příprava je poměrně zdlouhavá, ale o to více se budete na výsledek těšit. Je chutný a ohromně zdravý!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]