Recept na cruffin s tvarohem, který vypadá velmi netradičně

Cruffin je sladký dezert, který se podobá muffinu pouze svým vzhledem a velikostí, avšak jeho struktura je zcela odlišná. Jedná se o kynuté těsto doplněné o různé další dobroty, jako jsou ořechy, nebo třeba sušené ovoce. Chuť cruffinu je zkrátka nezaměnitelná. Tento dezert se skvěle hodí k slavnostním příležitostem, nebo k snídani, či svačině.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu cruffinu?

Než se pustíte do pečením připravte si tyto suroviny:

  • 330 gramů hladké mouky
  • 40 mililitrů mléka
  • 200 gramů tvarohu
  • 1 vejce

Dále budete potřebovat: 100 gramů sušených brusinek, lžičku vanilkového cukru, olivový olej dle chuti, 2 lžičky sušeného droždí, 135 gramů cukru, 50 gramů másla, 2 vaječné žloutky, 50 gramů mandlových vloček, půl lžičky soli a moučkový cukr na ozdobu.

Jak postupovat při přípravě cruffinu?

Nejprve je nutné si připravit kvásek do těsta. Ten zhotovíte tak, že v míse propojíte mléko, sušené droždí a trochu cukru. Necháte na teplém místě nabobtnat. Mezitím si připravte tvarohové těsto na cruffiny.

Do mísy vložte tvaroh, vejce, žloutky, moučkový a vanilkový cukr, špetku soli, hladkou mouku, a nakonec přidejte i nabobtnalý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. To vložte do mísy vymazané olivovým olejem, přikryjte utěrkou a nechte alespoň dvě hodiny kynout na teplém místě.

Tvoření cruffinů a fáze pečení

Vykynuté těsto na cruffiny vyjměte z mísy a přesuňte na vál, na kterém vyválejte přiměřeně silný plát, ten rozdělte na menší kousky. Každý kus plátu posypte sušenými brusinkami, mandlovými vločkami a zarolujte. Pak role smotejte do spirály, konec přitiskněte, aby cruffin držel tvar a jednotlivé porce umístěte na plech vystlaný pečícím papírem. Cruffiny nechte před pečením ještě trochu nakynout a následně je dejte do trouby péct na 40 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování cruffinů

Upečené cruffiny nechte vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem. Podávejte s šálkem oblíbené kávy, kakaa, nebo čaje. Skvěle se bude ke cruffinům hodit třeba i zmrzlina, šlehačka, či jakýkoliv krém, který je ještě více zvláční. Vylepšit cruffiny samozřejmě můžete i oblíbenou polevou. Do samotného těsta můžete před pečením zarolovat i jiné ingredience, jako jsou například ořechy, rozinky, sušené švestky, nebo kokos. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]