Recept na domácí donuty

Určitě jste už slyšeli o proslulých koblihách s otvorem uvnitř, kterým se říká donuty? Tato sladká pochoutka je populární zejména v Americe. Vždyť i známá animovaná postavička ze seriálu Homer Simpson donuty neskonale miluje a může se po nich utlouct. Upečte si s námi neodolatelné koblihy, které ohromí všechny, kteří ochutnají.

Potřebné suroviny na domácí donuty

Na těsto budete potřebovat tyto ingredience:

  • 300 mililitrů plnotučného teplého mléka
  • 50 mililitrů teplé vody
  • lžičku soli
  • 3 lžíce krupicového cukru

Dále si obstarejte: 2 vejce, 650 gramů hladké mouky, 80 gramů změklého másla, 12 gramů čerstvého droždí (může být i 6 gramů toho sušeného). Na glazuru budete potřebovat: 2 lžíce moučkového cukru, 5 až 6 kapek citronové šťávy, lžíci vody. Na smažení si připravte i slunečnicový olej. Z tohoto množství surovin zhotovíte asi 22 donutů.

Jak připravit domácí donuty?

Do hluboké mís nejprve nalijte teplé plnotučné mléko a teplou vodu. Pak přidejte sůl, cukr, drcené čerstvé droždí, vejce a míchejte do hladka. Postupně do směsi přisypávejte i prosátou hladkou mouku. Vypracujte měkké homogenní těsto, které nebude lepit.

Mísu s vypracovaným těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba dvě hodiny. Až těsto vykyne, vyjměte ho z mísy a přemístěte na vál.

Z hmoty vytvořte asi 22 koulí a ty tvarujte do oválné koblihy. Uprostřed vytvořte malou skleničkou, nebo vykrajovátkem otvor. Vzniknou tak typické donuty. Koblihy před smažením ještě přikryjte fólií a nechte kynout dalších dvacet minut.

Smažení donutů a servírování

Donuty vkládejte do pánve s rozpáleným slunečnicovým olejem a smažte z obou stran do zlatova. Poté vyjměte a odsajte papírovou utěrkou přebytečný tuk.

Pusťte se do přípravy glazury, kterou zhotovíte smícháním moučkového cukru, citronové šťávy a vody. Pomocí štětce horké koblihy glazurou potírejte. Nechte vychladnout a podávejte s hrnkem kakaa, kávy, nebo čaje.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]