Recept na domácí kondenzované mléko s dokonalou chutí

Domácí kondenzované mléko je daleko zdravější než to kupované. Neobsahuje totiž žádné konzervační látky ani „éčka“. Připravit si jej můžete nyní s námi. Tento recept je velice jednoduchý a zvládne ho i úplný kulinářský začátečník. Není to skutečně žádná věda. Vzhůru do výroby sladkých zásob.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácího kondenzovaného mléka?

Připravte si tyto ingredience:

  • 1 sklenici vody
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 kilogram cukru
  • 3 lžíce octa
  • 3 litry mléka

Jak postupovat při přípravě domácího kondenzovaného mléka?

Do tlustostěnného hrnce si nalijte nejprve vodu a rozpusťte v ní jedlou sodu a cukr. Pak přidejte i mléko a ocet a dobře promíchejte. Všechny ingredience vařte na mírném plamenu asi dvě hodiny do zhoustnutí.

Plnění sklenic a uskladnění domácího kondenzovaného mléka

Hotové kondenzované mléko navrstvěte pomocí naběračky do čistým uzavíratelných sklenic a pak pečlivě zavíčkujte. Nechte zchladnout, a nakonec uchovávejte do spotřebování v lednici. Z produktu lze tvořit jak lahodné piškoty, dezerty, tak třeba krémy do dortů.

Tip na závěr: Připravte si nepečený koláč z kondenzovaného mléka

Abyste mohli své domácí kondenzované mléko ihned vyzkoušet, připravte si dle našeho tipu nepečený zákusek. Potřebujete:

  • 250 gramů máslových sušenek
  • 3 vajíčka
  • ¼ litru kondenzovaného mléka
  • 400 mililitrů plnotučného obyčejného mléka
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • 1 balíček hotové čokoládové polevy

V kastrůlku si zahřejte mléko a rozmíchejte v něm vejce (pozor, aby nebylo příliš horké, aby se vejce nesrazila). Pak přidejte i kondenzované mléko, vanilkový cukr a míchejte do zhoustnutí. Krém tak máte raz dva hotový.

Následně si do misky vyskládejte máslové sušenky a nalijte na ně mléčná krém, tak postup opakujte, abyste vytvořili několik vrstev. Na vrchu zákusek přelijte rozpuštěnou čokoládovou polevou a máte hotovo. Dezert nechte ztuhnout přes noc v lednici. a nakonec podávejte pokrájený na kostky. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]