Recept na famózní jablečný štrůdl s vůní skořice

Jablečný štrůdl je poměrně oblíbeným dezertem v našich končinách. Každá hospodyňka ho peče odlišným způsobem. Jedna do něj dává rozinky, druhá ořechy a třetí kokos. Základní surovina je ale jasná. Jsou to šťavnatá jablíčka. Tento chutný recept na štrůdl vás nenechá chladnými. Jeho chuť je naprosto fantastická.

Jaké suroviny budete potřebovat na těsto?

Na přípravu vláčného těsta si obstarejte:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 200 gramů másla
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Na náplň budete potřebovat:

  • 5 jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 gramů cukru
  • 1 lžíci citronové kůry
  • 1 lžíci mleté skořice

Jak připravit jablečný štrůdl?

Nejprve si připravte těsto. V míse si smíchejte zakysanou smetanu s prosátou hladkou moukou, změklým máslem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vypracujte hladké a nelepivé těsto a zabalte jej do potravinové fólie. V tomto stavu ho dejte chladit do lednice na půl hodiny.

Mezitím se pusťte do přípravy jablečné náplně. Jablka si oloupejte a nastrouhejte je nahrubo na struhadle. Vložte je do misky a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte i kůru z citronu, cukr a mletou skořici. Dobře směs promíchejte.

Kompletace štrůdlu a fáze pečení

Až budete mít jablečnou náplň hotovou, vyjměte těsto z lednice, rozdělte na dvě poloviny a z těch vyválejte na mouce tenké pláty.

Na ně naneste náplň z jablek a zarolujte. Pak štrůdly položte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na 25 minut při 200 stupních Celsia.

Podávejte pokrájené na stejně velké kusy a posypané moučkovým cukrem. K jablečnému štrůdlu se hodí i vanilková zmrzlina, kopeček čerstvé šlehačky, nebo zakysaná smetana. Svůj jablíčkový dezert můžete doplnit například i o vlašské oříšky, kokos, nebo třeba rozinky namočené v rumu.

Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]