Přepadla vás neodolatelná chuť na něco sladkého, na nějaký dort? Neodbývejte se pouze sušenkami, či tyčinkami z obchodních řetězců! Máme pro vás tento skvělý tip na karpatský dost s krémem. Je jako samet a báječně doplní váš čajový, či kávový dýchánek. Až si ho upečete, budete jistě mile překvapeni.
Suroviny na přípravu karpatského dortu
Na zhotovení těsta budete potřebovat následující ingredience:
- 120 ml vody a 120 ml mléka
- 150 gramů mouky
- 90 gramů másla a 5 vajec
- špetka soli a mandlové lupínky dle chuti
Suroviny na přípravu lahodného krému
Na přípravu krému si obstarejte tyto ingredience: 700 mililitrů mléka, 120 gramů cukru, 3 velké lžíce kukuřičného škrobu, 1 balení pudinkového prášku s příchutí vanilka, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 gramů změklého másla, 300 mililitrů smetany ke šlehání a moučkový cukr na poprášení hotového koláče.
Vzhůru do práce!
K přípravě těsta budete potřebovat dobrý hrnec s tlustým dnem. Do něj nalijte mléko a vodu a přiveďte k varu. Postupně k tekutině přidejte změklé máslo a špetku soli a nadále promíchávejte. Přes sítko následně k směsi přisypávejte po malých dávkách všechnu mouku. Asi minutu bude trvat, než mícháním vytvoříte homogenní hmotu. Vzniklé těsto přesuňte z hrnce do mísy a nechte vychladnout.
Po čase do chladného těsta přimíchejte vejce. Polovinu umíchané hmoty pak rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby při 200 stupních Celsia na 15 minut. Během procesu pečení byste neměli troubu otevírat, jinak těsto nevyběhne. Druhou část těsta dejte poté také péct, ale s tím rozdílem, že na jeho povrch nasypete mandlové vločky.
Blížíte se do finále
Oba korpusy na karpatský dort již máte hotové a vychlazené. Je tedy na čase zhotovit vanilkový krém, kterým korpusy budete promazávat. V 200 mililitrech mléka rozmíchejte moučkový cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob, vanilkový pudink a vejce. Půl litru mléka mezitím nechte přivést k varu na plotně. Vanilkovou směs pak vlijte do vroucího mléka a za stálého míchání nadále vařte, než hmota zhoustne.
Krém pak odstavte z plotýnky a ponechejte vychladit. Na řadě je smetana ke šlehání, kterou vymícháte do husté pěny a umístíte na chvíli do chladničky. Spodní korpus posléze potíráte vanilkovým krémem, následuje vrstva ušlehané smetany a navrch opět dáte korpus, který jste posypali před pečením mandlemi. A je hotovo! Karpatský dost můžete vložit ještě do ledničky, bude lepší, pokud ale neodoláte, ukrojte si. Je opravdu lahodný! Dobrou chuť!