Recept na karpatský dort s lahodným krémem vás ohromí

Přepadla vás neodolatelná chuť na něco sladkého, na nějaký dort? Neodbývejte se pouze sušenkami, či tyčinkami z obchodních řetězců! Máme pro vás tento skvělý tip na karpatský dost s krémem. Je jako samet a báječně doplní váš čajový, či kávový dýchánek. Až si ho upečete, budete jistě mile překvapeni.

Suroviny na přípravu karpatského dortu

Na zhotovení těsta budete potřebovat následující ingredience:

  • 120 ml vody a 120 ml mléka
  • 150 gramů mouky
  • 90 gramů másla a 5 vajec
  • špetka soli a mandlové lupínky dle chuti

Suroviny na přípravu lahodného krému

Na přípravu krému si obstarejte tyto ingredience: 700 mililitrů mléka, 120 gramů cukru, 3 velké lžíce kukuřičného škrobu, 1 balení pudinkového prášku s příchutí vanilka, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 gramů změklého másla, 300 mililitrů smetany ke šlehání a moučkový cukr na poprášení hotového koláče.

Vzhůru do práce!

K přípravě těsta budete potřebovat dobrý hrnec s tlustým dnem. Do něj nalijte mléko a vodu a přiveďte k varu. Postupně k tekutině přidejte změklé máslo a špetku soli a nadále promíchávejte. Přes sítko následně k směsi přisypávejte po malých dávkách všechnu mouku. Asi minutu bude trvat, než mícháním vytvoříte homogenní hmotu. Vzniklé těsto přesuňte z hrnce do mísy a nechte vychladnout.

Po čase do chladného těsta přimíchejte vejce. Polovinu umíchané hmoty pak rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby při 200 stupních Celsia na 15 minut. Během procesu pečení byste neměli troubu otevírat, jinak těsto nevyběhne. Druhou část těsta dejte poté také péct, ale s tím rozdílem, že na jeho povrch nasypete mandlové vločky.

Blížíte se do finále

Oba korpusy na karpatský dort již máte hotové a vychlazené. Je tedy na čase zhotovit vanilkový krém, kterým korpusy budete promazávat. V 200 mililitrech mléka rozmíchejte moučkový cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob, vanilkový pudink a vejce. Půl litru mléka mezitím nechte přivést k varu na plotně. Vanilkovou směs pak vlijte do vroucího mléka a za stálého míchání nadále vařte, než hmota zhoustne.

Krém pak odstavte z plotýnky a ponechejte vychladit. Na řadě je smetana ke šlehání, kterou vymícháte do husté pěny a umístíte na chvíli do chladničky. Spodní korpus posléze potíráte vanilkovým krémem, následuje vrstva ušlehané smetany a navrch opět dáte korpus, který jste posypali před pečením mandlemi. A je hotovo! Karpatský dost můžete vložit ještě do ledničky, bude lepší, pokud ale neodoláte, ukrojte si. Je opravdu lahodný! Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]