Recept na křehké sušenkové závitky s kokosem, které si zamilujete

Máte rádi sušenky, ale chtěli byste je nějak ozvláštnit? Vyzkoušejte tedy sušenkové závitky plněné strouhaným kokosem. Jsou vhodné na jakoukoliv oslavu, nebo společenskou sešlost jako chuťovka. Potěšíte jimi i ty nejmenší. Hodí se i na snídani ke kávě, nebo čaji. Vytvořte si s námi zásoby na mlsání.

Potřebné suroviny na přípravu sušenkových závitků

Než se pustíte do pečení, připravte si následující ingredience:

– 250 gramů sladkého tvarohu

– 80 gramů másla

– 180 gramů hladké mouky

– 3 až 4 lžíce moučkového cukru

– 2 až 3 lžíce kokosových vloček

– 1 lžičku prášku do pečiva

– špetku soli

Z těchto surovin vytvoříte zhruba 20 sušenkových závitků (objem cca 450 gramů).

Jak postupovat při přípravě sušenkových závitků?

Do hlubší mísy vložte měkký sladký tvaroh, špetku soli, změklé máslo a vyšlehejte do hladka. Přisypte následně polovinu proseté hladké mouky a také prášek do pečiva. Dobře promíchejte nejprve vidličkou a pak těsto zpracujte rukama. Postupně do hmoty zapracovávejte i zbytek mouky. Těsto by mělo být tvrdší a nelepivé.

Tvoření sušenkových závitků a fáze pečení

Připravené těsto si přemístěte na moukou posypaný vál a rozdělte jej na dvě stejně velké části. Každou část vyválejte do dlouhého obdélníku, který bude mít tloušťku asi 2 až 3 mm. Hrany poté zarovnejte nožíkem. Na celou plochu těsta pak nasypte přiměřené množství cukru a také kokosových vloček.

V poslední fázi zarolujte do tenčí roličky a tu rozdělte na menší závitky (délka cca 5 až 6 cm). K ruce si vezměte plech vystlaný pečícím papírem a na něj vyskládejte připravené polotovary sušenkových závitků. Ty můžete také potřít rozšlehaným vaječným žloutkem, ale není to nutné. Následně sušenky dejte péct do trouby na dvacet minut při 180 stupních Celsia.

Servírování sušenkových závitků

Upečené sušenkové závitky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Posypat je také můžete před podáváním moučkovým cukrem, nebo polít čokoládovou polevou. Jako náplň však nemusíte použít jen kokos. Skvělá bude například i domácí marmeláda, nebo džem, mletý mák, či jemně mleté vlašské oříšky.

Sušenky podávejte s šálkem čaje, nebo kakaa. Hodit se k nim bude i sladký tvaroh, nebo třeba šlehačka s čerstvým ovocem. Závěrečná úprava před konzumací je zcela na vás. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip na závěr: Čokoládové keksy

Pro milovníky čokolády zde máme na závěr tip na čokoládové keksy, které vydrží při uchovávání v chladu a suchu poměrně dlouhou dobu, pokud je tedy nesníte na posezení, jsou opravu chutné.

Potřebovat na těsto budete asi 450 gramů hladké mouky, 180 gramů změklého másla, 180 gramů moučkového cukru, 250 gramů najemno nasekané hořké čokolády, 1 vejce, 1 žloutek, trochu jedlé sody, špetku soli a trochu vanilkového extraktu.

Ze všech ingrediencí vytvořte hladké homogenní těsto a vytvarujte z něj asi dva centimetry velké kuličky. Ty položte na plech s pečícím papírem a pečte asi deset až patnáct minut při 180 stupních Celsia. Pak si jen užívejte lahodné chuti čokoládových keksů.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]