Maminčin domácí chléb ze sušeného droždí, křupavý s dokonalou chutí

Pokud máte rádi po ránu čerstvý a měkoučký chléb s křupavou kůrkou, vyzkoušejte tento maminčin jednoduchý recept ze sušeného droždí.  

Jednoduchý domácí chléb je luxus, který si může dovolit každá domácnost. Aby se však tento luxus povedl, je potřeba znát ten správný recept. Každý si přeci s oblibou po ránu vychutná měkoučký chléb s křupavou kůrkou, a proto si nyní i vy můžete ještě dnes udělat radost tím, že vyzkoušíte tento jednoduchý recept ze sušeného droždí. Jeho autor dodává, že je nejlepší konzumovat chléb ještě za tepla.

Jednoduchý domácí chléb

Těsto na tento chléb by se mělo zadělávat k večeru, abyste ho ráno jednoduše vyndali z lednice a vložili jej do trouby. Díky tomu si pak budete moci při pozdní snídani vychutnat krásně křupavý a měkoučký plátek chleba, který si zamiluje každý člen rodiny. Na tuto dokonalou snídani tak budete potřebovat:

  • 440 gramů pšeničné mouky
  • 100 gramů celozrnné mouky
  • 350 mililitrů vody
  • 1/2 lžičky suché droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce otruby
Fotografie: Pixabay

Postup

  • Smíchejte obě mouky dohromady a nalijte do směsi 350 mililitrů teplé vody.
  • Následně přidejte suché droždí, sůl a olivový olej (pokud nemáte, můžete přidat jakýkoli jiný rostlinný olej).
  • Nyní uhněťte těsto dokud nebude dostatečně hladké. (Pokud máte kuchyňského robota, hněťte v něm těsto 15 až 20 minut.)
  • Poté, co těsto řádně zpracujete, nechte jej 1,5 až 2 hodiny v teplé místnosti pod igelitem, aby řádně nakynulo.

  • Nyní si připravte pracovní plochu, kterou následně posypte troškou mouky, aby se chléb nelepil.
  • Těsto na pracovní ploše nyní vytvarujte do chlebové podoby.
  • Směs vložte spolu s otruby do misky a zakryjte jí potravinářskou fólií.
  • Vložte směs před spaním na 6–8 hodin do ledničky. (Jedná se o takzvané studené kvašení, bez kterého by nebyl chléb tak chutný a aromatický)
Fotografie: Pexels
  • Po probuzení těsto vyndejte a udělejte v něm řez.
  • Nyní vložte směs do předehřáté trouby na 240 stupňů a na dno trouby vložte dva kusy ledu.
  • Po 10 minutách snižte teplotu pečení na 220 stupňů a chléb pečte dalších 25 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]