Recept na nadýchané a měkké koblihy

S tímto receptem uděláte radost zejména nejmenším členům rodiny. Potěšíte však i dospělé mlsaly. Tyto nadýchané domácí koblihy si zamilujete. Naplnit je můžete dle libosti jakýmkoliv krémem. Dokonalé budou například s domácí marmeládou z jahod, borůvek, nebo třeba s pudinkem.

Potřebné suroviny na domácí koblihy

Na těsto si obstarejte tyto ingredience:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 60 gramů krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 50 mililitrů teplého mléka

Dále budete potřebovat: 10 gram čerstvého droždí, 1 lžíci vanilkového extraktu, slunečnicový olej, 50 gramů změklého másla.

Jak postupovat při přípravě domácích koblih?

Do velké mouky si prosejte přes jemné sítko hladkou mouku. Do hrnku si nalijte mléko a zahřejte jej v mikrovlnné troubě. K němu rozdrobte droždí, zamíchejte a směs vlijte na hladkou mouku do mísy. Také přidejte cukr a vanilkový extrakt.

Nakonec ještě do těsta zakomponujte změklé máslo a vejce. Hmota by měla být měkká a vláčná, doba hnětení je zhruba 10 minut. Poté z těsta vytvořte bochánek, vložte do mísy, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout po dobu tří hodin. Až uplyne tato doby, těsto vyjměte a dejte na vál. Rozválejte z něj asi centimetr silný plát.

Tvořte pomocí hrnku kolečka a vyskládejte je na pečící papír. Přikryjte koblihy potravinovou fólií a nechte opět kynout, tentokrát ale jen půl hodiny.

Smažení domácích koblih a servírování

Až koblihy vykynou, rozpalte si na plotně pánev s větším množstvím slunečnicového oleje. Do oleje poté vyskládejte postupně koblihy a smažte z obou stran do zlatova. Před podáváním odsajte z koblížků papírovými utěrkami přebytečný tuk.

Posypat je můžete moučkovým cukrem, nebo je lze obalit ve skořicovém cukru. Chutné budou s džemem, pudinkem, čokoládou, nebo tvarohem. Jejich vrchní část pomůžete polít i čokoládovou polevou a posypat kokosovými vločkami. Domácí koblihy potěší celou rodinu jak na snídani, tak i na svačinu. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]