Recept na rychlý a chutný zelný koláč

Hledáte inspiraci na rychlý oběd, nebo večeři? Pak pro vás máme výborný tip. Tento zelný koláč se zakysanou smetanou nejen, že skvěle chutná, on lahodí i oku. Mimo jiné je poměrně dietní a žaludek vám po něm rozhodně neztěžkne. Jeho přípravu zvládnou i začátečníci. Konzumovat jej můžete i studený na svačinu. Obsahuje zdravé zelí a blahodárnou zakysanou smetanu, plnou bílkovin.

Co budete potřebovat k přípravě koláče se zelím?

Obstarejte si tyto základní ingredience:

  • 600 gramů bílého zelí
  • 125 gramů másla
  • 180 gramů zakysané smetany
  • 150 gramů hladké mouky

Pak si ještě připravte: 3 vejce, kypřící prášek, 3 lžíce majonézy (nebo kefíru), sůl na dochucení.

Jak postupovat při přípravě zelného koláče

Hlávku bílého zelí si omyjte pod teplou vodou, očistěte od košťálu a pokrájejte na tenké nudličky. Můžete ji také nakrouhat na struhadle do hlubší mísy. Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě a vlijte jej do mísy s nastrouhaným, či pokrájeným bílým zelím. K ruce si posléze vezměte plech a vymažte ho olejem, či máslem a můžete také vysypat moukou. Rovněž je možné jej vystlat pečícím papírem.

Zelí pak vysypte do plechu a rovnoměrně rozprostřete. Na zapékací zálivku si pak vymíchejte v malé misce majonézu se zakysanou smetanou, kypřícím práškem, solí, moukou a vejci. Místo majonézy lze použít i kefír (100 ml). Vytvořte homogenní směs, kterou zelí v plechu po celé ploše přelijte. Připravenou hmotu pak vložte do trouby a pečte asi 40 minut při 180 stupních Celsia.

Zelný koláč pěkně zezlátne a rozvoní celý váš byt. Tuto pochoutku budete ihned milovat. Recept lze samozřejmě ještě vylepšit o jakékoliv přísady, dle vašich chutí. Skvěle se do koláče hodí i uzeniny, maso, houby, nebo brambory, či strouhaný sýr, který dodá křupavou kůrku a lahodnou chuť. Podávat zelný koláč můžete se zeleninovým salátem, nebo si na něm pochutnat jen tak, se sklenicí dobře vychlazeného piva. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]