Jestli se vám na zahrádce urodilo hodně jablek, nebo jste je dostali darem a přemýšlíte o tom, co si z nich dobrého upéct, máme pro vás výborný tip. Tento lahodný jablečný koláč máte hotový za pár minut a můžete ho jíst k snídani, svačině, nebo jako dezert k odpolední kávě. Zvládne jej i cukrář začátečník.
Co budete potřebovat na jablečný koláč?
Bez těchto ingrediencí se neobejdete:
- 3 vejce, 2 sladká jablka
- 100 gramů krystalového cukru
- 100 gramů změklého másla + 30 gramů máslových plátků
- 150 gramů polohrubé mouky, kypřící prášek
Jak postupovat při přípravě jablečného koláče
Do hluboké mísy si rozklepněte vejce a utřete je s cukrem, můžete i pomocí mixéru. Pak si v malém kastrůlku rozpusťte 100 gramů másla a nechte chvíli vychladnout. Až bude máslo chladnější vlijte ho do vajec s cukrem. Pak prosejte přes jemné sítko do směsi i polohrubou mouku a vsypte kypřící prášek. Vymíchejte metličkou tekuté těsto.
Opět lze použít i mixér. Na řadu pak přijdou jablka. Ta zbavte jádřinců, pečlivě omyjte pod teplou vodou a nakrájejte na malé kostičky. Loupat je nemusíte. Ale jestli nemáte rádi jablka se slupkou, lze je samozřejmě i oloupat. Pokrájená jablíčka vám vystačí na 4 menší plechy, nebo jeden velký. Plech si vystelte pečícím papírem a po celém jeho dnu rozvrstvěte pokrájená jablka.
Ta můžete případně zaprášit i skořicí a moučkovým cukrem, záleží na vašich chutích. Pokud máte rádi rozinky, přidejte i ty. Na jablka dejte plátky másla. Pak si opět vezměte k ruce zhotovené vanilkové těsto a zalijte jím pokrájená a pocukrovaná jablka. Rovnoměrně těsto rozvrstvěte.
Pečení a servírování jablečného koláče
Připravený koláč pak dejte do vyhřáté trouby péct zhruba 25 minut na 180 stupňů Celsia. Pomocí špejle můžete zjistit, zda je koláč již upečený. Posléze jej vyjmete z trouby a necháte vychladnout. Povrch koláče je možné posypat moučkovým cukrem. Skvělý je koláč podávaný se zakysanou smetanou, nebo s pořádným kopečkem čerstvě našlehané smetany.
V létě se k němu hodí výborně i vanilková zmrzlina. Pakliže nemáte rádi jablka, můžete recept obměnit dle svých preferencí. Vhodné je původní jablka nahradit například čerstvými borůvkami, višněmi, třešněmi, nebo broskvemi. Použít se dá k pečení téměř jakékoliv ovoce. Tento lahodný jablečný koláč hrdě nabídněte i návštěvě, které bude zákusek jistě velice chutnat a odcházet bude již s receptem. Přejeme dobrou chuť.