Recept na salát, který vás utvrdí v tom, že zelenina může být lahodná

Zahradní party a oslavy jsou v plném proudu a s nimi je spojená i konzumace různých lahůdek, grilovaného masa, dezertů a dále nechybí ani salát. My vám nyní přinášíme velice lahodný recept na takzvaný „švagrův salát“, který vás svou chutí potěší. Otázkou zůstává, jak ke svému názvu tento salát přišel, ale budete vycházet z toho, že jeho autorem je nejspíš nějaký šikovný a mlsný švagr. Příprava salátu není vůbec zdlouhavá, pokud tedy chystáte pro přátele pohoštění, budete mít tento pokrm hotový ráz na ráz.

Jaké suroviny jsou potřeba?

Před přípravou salátu si obstarejte tyto ingredience:

  • půl kila uvařeného květáku
  • 250 gramů černých fazolí v konzervě
  • 250 gramů hub (mohou to být hřiby, nebo žampiony)
  • 250 gramů papriky

Také budete potřebovat: 100 gramů cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje (může však být i olivový), tymián, oregano, sůl a pepř na ochucení.

Jak postupovat při přípravě salátu

Cibuli si oloupejte a pokrájejte na kolečka. Následně si omyjte papriku, vyjměte z ní semínka a společně s houbami nakrájejte na menší kostičky. Mezitím si zahřejte trochu slunečnicového oleje na pánvi a cibuli, papriku i houby ze všech stran osmahněte dozlatova. Pak protlačte do směsi i dva stroužky česneku a promíchejte. Květák si uvařte ve vodě a jednotlivé jeho růžičky poté také přidejte na pánev a orestujte. Nakonec do směsi vsypte konzervované černé fazole a vše promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, oreganem, tymiánem. Tento salát je výborný jak teplý, tak studený. Je perfektní volbou pro vegetariány, či vegany. Pakliže milujete i maso, můžete jej do něj také zakomponovat. Ideální variantou jsou například kuřecí prsa. Jíst tento pokrm můžete samostatně, nebo podávat jako přílohu k jiným jídlům. Přejeme dobrou chuť!

Obměny teplého salátu

Teplé zeleninové saláty jsou skvělé jak v zimě, tak i v letních měsících. Nemusíte zůstat samozřejmě pouze u této receptury a můžete nechat popustit uzdu své fantazii co do použitých surovin. Výborná je třeba kombinace cibule, mrkve, dýně hokaido, celeru, čočky, majonézy a aromatického koření. Skvěle doplní jakékoliv zeleninové saláty voňavý rozmarýn, intenzivní bazalka, kurkuma, římský kmín, nebo i chilli, pro milovníky pálivých jídel. Smíchat můžete dle libosti různé druhy zeleniny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]