Recept na skvělou uzbeckou polévku zvanou šurpa

Jestli jste ještě neslyšeli o uzbecké polévce zvané šurpa, pak zbystřete. Tento pokrm je velice chutný, vydatný a složením v podstatě i velice zdravý. Naleznete v něm totiž veliké množství zeleniny a bylinek. Polévka v létě velice dobře osvěží a v zimě zákonitě zahřeje. Šurpa se vaří z jakéhokoliv masa, například hovězího, kuřecího a nejčastěji ze skopového, nebo jehněčího. Známý je tento pokrm nejen v Uzbekistánu a třeba i Rusku, vaří ho dokonce lidé i v Gruzii. Vyzkoušejte si šurpu uvařit i doma, přinášíme vám zde recept od jedné čtenářky z Ruska.

Co budete potřebovat na polévku?

Hlavní ingrediencí této skvělé polévky je především kvalitní skopové, nebo jehněčí maso. Proto pokud chcete šurpu vařit, obstarejte si hlavně tuto surovinu. Pak budete také potřebovat:

  • tuk na pečení (nejlépe kvalitní sádlo) a kvalitní máslo
  • brambory, cibule
  • rajčata a papriky, mrkev
  • česnek a rajčatový protlak

Množství surovin si zvolte podle toho, pro kolik lidí budete šurpu vařit. Dále se neobejdete bez: čerstvého koriandru, čerstvé petrželky, snítky kopru, mleté sladké papriky, případně chilli papričky, bobkového listu, soli, pepře a vývaru. Do pravé šurpy patří i speciální koření, přímo vhodné do této polévky, je však složité jej sehnat. Čtenářka ho shání od rodilého Kavkazana na trzích v Rusku. Můžete se však poptat ve speciálních ruských, nebo uzbeckých obchodech. Tato směs je specifická o dodává polévce originální příchuť.

Jak postupovat při přípravě polévky?

K vaření populární uzbecké polévky zvolte nejlépe silnostěnný kotlík. V kotlíku nejprve rozehřejte na plotně sádlo spolu s máslem do takové teploty, aby téměř vřelo. Mezitím si pokrájejte na menší kousky jehněčí maso. To pak ještě osušte kuchyňskými utěrkami, aby nebylo mokré, když ho budete dávat do rozpáleného sádla. Mohlo by to být nebezpečné a horkým omastkem byste se mohli popálit. Vysušené maso pak vložte do sádla a smažte do zlatova, aby získalo křupavou krustu. Smažení jehněčího masa trvá asi do patnácti minut.

Na závěr maso ještě v hrnci chvíli přikryjte, aby se mírně podusilo. Na řadu přichází jemně pokrájená cibule, kterou k masu do hrnce přisypte. Cibule by mělo být opravdu hodně, přibližně v množství takovém, jako je jehněčího masa. Hned jak vsypete cibuli, hrnec uzavřete poklicí a duste asi deset minut, dokud zelenina nezměkne. Pak přijdou do hrnce i pokrájená čerstvá rajčata a rajčatový protlak, následně i očištěná mrkev, nakrájená na kostičky. Pak nádobu zase zavřete a vše deset minut poduste. V další fázi pokrájejte i brambory a papriky na menší kousky a přijdete do kotlíku. Následně směs zalijte studeným vývarem, tak aby veškeré ingredience byly ponořeny a vařte pod zavřenou poklicí.

Další fáze při přípravě uzbecké polévky

Mezi tím, co se veškerá zelenina s jehněčím masem v kotlíku vaří, polévku pravidelně promíchávejte a také ji po nějaké době dochuťte. Například speciálním kořením na šurpu, pokud jste sehnali, nebo postačí sůl a další připravené bylinky a koření. Ochucovadla přidávejte dle vaší chuti a preferencí. Zeleninu s masem vařte do té doby, než všechno řádně změkne.

Průběžně můžete ochutnávat, abyste zjistili, v jaké konzistenci se suroviny právě nacházejí. Ideální je, když i čerstvá rajčata budou zcela rozvařená. Na závěr vaření pak do polévky přidejte najemno nasekaný česnek a bobkový list (asi dva kusy). Šurpu pak odstavte z plamene a nechte odpočinout asi půl hodiny. Měli byste docílit husté, červenohnědé polévky, s bohatou chutí a intenzivním aroma všech přidaných ingrediencí.

Podávání šurpy

Tato skvělá uzbecká polévka se podává v hlubokých talířích, nebo miskách s hojným posypem bylinek, jako je koriandr, petrželka, nebo kopr. Skvěle se do šurpy hodí i trochu zakysané smetany. Polévku lze jíst i s jakýmkoliv oblíbeným pečivem, ideální je bílý čerstvý chléb, nebo třeba domácí houstičky. Pokud vám jehněčí, nebo skopové maso nechutná, můžete si polévku uvařit stejným způsobem, ale s jiným druhem masa. Výtečná je i s kuřecím masem. Skvěle se hodí i libovější hovězí. Až šurpu ochutnáte, budete unešení a vařit si ji budete jistě pravidelně. Tento pokrm se hodí především pro ty, kteří rádi experimentují s chutěmi a zkouší s oblibou nová zahraniční jídla.

Prozkoumejte tedy zodpovědně uzbeckou kuchyni. Je opravdu pestrých chutí. Když vám šurpa zachutná, můžete například vyzkoušet i legendární uzbecký šašlik, což je maso na špízu, grilované na otevřeném ohni, nebo také samsu, která chutí připomíná ruské pirožky. Možností je několik. A když zrovna nebudete chtít vařit, zavítejte do jedné z uzbeckých restaurací a inspirujte se tam. Doufáme, že se vám polévka podařila a přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]