Recept na šťavnatý jablíčkový koláč z tvarohového těsta

Dostali jste chuť na něco sladkého? Pak si můžete zkusit upéct tento nezvykle vyhlížející koláč, který je chutí naprosto dokonalý. Mile překvapí svou šťavnatostí a jemnou konzistencí. Radost udělá zcela jistě celé vaší rodině. Hodit se bude jak na nedělní poobědové odpoledne s blízkými, tak i na přátelské setkání na zahradě.

Jaké suroviny budete potřebovat na jablíčkový koláč z tvarohového těsta?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 150 gramů měkkého tvarohu
  • 200 gramů másla
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 5 gramů vanilkového cukru

Dále budete potřebovat: 300 gramů hladké mouky, 5 gramů kypřícího prášku do pečiva, 6 jablíček, mletou skořici a vaječný žloutek.

Jak postupovat při přípravě koláče?

Nejprve si připravte těsto. To učiníte tak, že si v míse důkladně smícháte měkký tvaroh spolu se změklým máslem, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Na závěr do směsi také přidejte prosévanou hladkou mouku a rukama vypracujte hladké a vláčné těsto. V další fázi se pusťte do přípravy jablek na náplň. Ta oloupejte, odstraňte jádřince a překrojte na polovinu.

Tvorba koláče, fáze pečení a servírování

Vypracované těsto vložte na vál a rozdělte na dvě stejně velké poloviny. Z obou vyválejte přiměřeně široké pláty. Jeden umístěte na dno plechu, který jste vystlali pečícím papírem. Na těsto vyskládejte poloviny loupaných jablek ve čtyřech řadách po třech. Posypte krupicovým cukrem s mletou skořicí a přikryjte druhým plátem těsta. Okraje dobře zamáčkněte a povrch koláře potřete vaječným žloutkem.

Nakonec dejte péct do trouby na 25 minut při 180 stupních Celsia. Tvarohový koláč s jablky nechte po upečení vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte například se šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou Hodit se ke koláči bude určitě i zakysaná smetana. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]