Recept na tradiční nedělní vývar jako od babičky nikdy nezklame

Pokud jste milovníci polévek, jistě vás potěší tento tradiční vývar, jehož složení vychází z tradiční receptury našich babiček. Vývary jsou obecně velmi zdravé. Dodají tělu potřebné minerální látky a doplní také tekutinu. Zklidní celkově žaludek, a tak jsou vhodné i při dietních omezeních a žaludečních potížích. Vývarů existuje celá řada. Od toho kuřecího, hovězího, až po rybí. Vývary by se měli vařit poměrně dlouhou dobu, aby byly opravdu poctivé.

Co budete potřebovat na tradiční vývar?

Ještě, než se pustíte do vaření, připravte si tyto ingredience:

  • celé kuře (o hmotnosti asi dvě kila)
  • 3 kusy cibule
  • 3 kusy mrkve
  • Jednu petržel

Dále potřebujete: půlku celeru, 3 litry studené vody, pórek, zelný list, 4 bobkové listy, pepř, špetku soli a čerstvou petrželku na ozdobu a podpoření chuti.

Jak postupovat při vaření?

Kuře vložte do velkého hrnce a napusťte do něj tři litry studené vody, do ní ještě vsypte zhruba lžičku soli. Maso vařte asi 40 minut. Mezitím si připravte zeleninu do polévky. Oloupejte si cibuli, mrkve, petržel, pórek a celer a omyjte je pod tekoucí vlažnou vodou. Po čtyřiceti minutách vložte zeleninu do vody ke kuřeti, přisypte koření dle chuti, sůl, pepř a bobkový list. Dejte vše vařit další tři hodiny. Průběžně polévku kontrolujte a míchejte.

Servírování tradičního vývaru

Až se vývar dovaří po třech hodinách, vyjměte rozvařenou zeleninu a kuře. Z toho pak otrhejte všechno maso a pokrájejte na menší kousky. Vložte do polévky. Na páře si můžete uvařit ten samý druh zeleniny, který se vařil s kuřetem a pokrájet následně do vývaru. Ozdobit a dochutit polévku můžete čerstvou petrželkou. Někdo rád do vývaru přidává domácí nudličky. Možné je udělat i kuřecí, či játrové knedlíčky, které jsou v kombinaci s kuřecím vývarem také dokonalé. Tradiční vývar nakonec jen dochuťte solí a pepřem a podávejte řádně teplý. Dobrou chuť.