Recept na univerzální těsto, z kterého připravíte sladké i slané vareniky

Přinášíme vám recept na univerzální těsto, z kterého velmi jednoduše připravíte jak sladké nočky, tak i slané knedlíčky. V ruské kuchařce se takovýmto nokům říká vareniky. Nejčastěji se plní bramborami, uzeným masem, tvarohem, zelím, mletým masem, nebo třeba ovocnou zavařeninou. Těsto můžete dokonce zamrazit a zužitkovat ho v momentu, kdy budete nejvíce potřebovat.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu „vareniků“?

Než se pustíte do přípravy těsta, připravte si následující ingredience:

  • 1 vejce
  • 500 gramů hladké mouky
  • trochu vody, špetku soli
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě těsta na „vareniky“?

Nejprve ve velké míse smíchejte prosetou hladkou mouku se solí, poté přilijte i slunečnicový olej. Promíchejte a v závěru přidejte do směsi i teplou vodu. Vypracujte ideálně rukama vláčné těsto, které nechte vychladnout asi pět minut. Mezitím si v malé misce vyšlehejte jedno vejce a následně jej přimíchejte do těsta. Z hmoty vypracujte bochník, vložte do mísy a nechte pod utěrkou odpočívat asi půl hodiny. Pak už jen můžete zvesela těsto použít na vybrané dobroty.

Příprava sladkých „vareniků“ aneb překvapení pro děti

Z připraveného těsta si vyválejte na vále tenčí plát, z kterého vykrojujte pomocí většího hrnku kolečka. Ta plňte například domácí višňovou marmeládou, či zavařeninou. Hodit se však budou i jiné druhy, nebo sladký tvaroh. Z těsta následně vytvarujte jakési taštičky, okraje k sobě dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla.

Poté „vareniky“ vložte do vroucí vody a vařte na střední plamenu zhruba deset minut do změknutí. Podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým ovocem, či šlehačkou. Skvělé je i rozpuštěné máslo, které nočky zvláční. Podobným způsobem lze připravit i verzi naslano, která je také fantastická. Inspiraci naleznete v mnoha kuchařkách s ruskými recepty. Přejeme vám i dětem dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]