Recept na vláčný kokosový dezert, který zaujme už svým vzhledem

Kokos dodá zákuskům tak trochu exotický nádech a chuť. Tento kokosový dezert s marmeládou si zamilujete pro jeho vláčnost a jemnost. Příprava je trochu delší, ale výsledek o to dokonalejší. Koláč se hodí na jakoukoliv příležitost. Pusťte se do toho!

Jaké ingredience budete potřebovat?

Před zahájením pečení si obstarejte tyto suroviny:

  • 4 vajíčka
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 160 mililitrů slunečnicového oleje
  • 500 gramů hladké mouky

Dále budete potřebovat: 16 gramů kypřícího prášku do pečiva, špetku soli, 8 gramů vanilkového cukru, lžíci a půl kakaového prášku, 100 gramů marmelády dle preferencí (může být i džem), 50 gramů kokosových vloček a 2 velké lžíce vody.

Jak postupovat při přípravě kokosového dezertu?

Nejprve si v míse vymíchejte vejce se špetkou soli, moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Následně přilijte slunečnicový olej, přisypte polovinu hladké mouky, prášek do pečiva a míchejte. Nakonec vsypte zbytek mouky a vypracujte rukama homogenní vláčné a pevné těsto.

To poté rozdělte na dvě stejné poloviny a do jedné zakomponujte kakaový prášek pomocí válení a hnětení. Vznikne vám tak kakaová hmota.

Pečení korpusů a kompletace kokosového dezertu

Z kakaového i vanilkového těsta si na pracovní desce vyválejte dva a dva pláty stejně široké a vysoké (4 až 5 mm). Na plech vystlaný pečícím papírem pak položte nejprve vanilkový plát, pomažte trochou oleje a poklaďte na něj ten kakaový. Tak opakujte ještě v jedné vrstvě. Těsta byste měli rozprostřít důkladně po celé plech. Vyskládané korpusy dejte péct do trouby na 20 až 25 minut při 180 stupních Celsia.

Upečené těsto potřete na povrchu mírně rozehřátou marmeládou, nebo džemem a posypte kokosovými vločkami. Podávejte nakrájené na stejně velké porce s šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Přidat můžete k zákusku i trochu čerstvě ušlehané smetany. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]