Recept na voňavé a lahodně jemné sušenky

Sušenky jsou vděčnou sladkostí, která vám při vhodném skladování vydrží ve sklenici i dlouhé týdny. Jak si takové dobroty připravit v domácích podmínkách? Poradíme vám. Vyzkoušejte tento skvělý recept. Je velice jednoduchý a rychlý a výsledek stojí za to. Radost z něj budou mít i vaše děti, které lze do přípravy rovněž zapojit.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu sušenek?

Na těsto si obstarejte tyto suroviny:

  • 1 vejce
  • 70 gramů tekutého medu
  • 50 gramů změklého másla
  • 40 gramů moučkového cukru

Také budete potřebovat: 8 gramů vanilkového cukru, 200 gramů hladké mouky, lžičku kypřícího prášku do pečiva. Z tohoto množství surovin získáte asi 350 gramů sušenek.

Jak postupovat při přípravě domácích sušenek?

Do středně velké mísy si rozklepněte vejce a rozmíchejte jej do pěny spolu s tekutým medem. Pak přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, polovinu prosáté hladké mouky a kypřící prášek, dobře ingredience propojte. Následně vsypte zbylou mouku a vypracujte rukama těsto, které bude vláčné a hladké.

Z připravené těsto vytvarujte bochník, vložte do plastového sáčku a dejte na 20 až 30 minut chladit do lednice. Po uplynutí této doby vyjměte těsto z chladničky a na válu z něj vytvořte válec, který rozkrájejte na 15 až 17 stejně velkých kusů.

Tvoření sušenek, fáze pečení a servírování

Z jednotlivých kousků těsta vytvarujte kuličky, které mírně stlačte a pomocí nožíku vytvořte na povrchu rýhy, aby sušenky připomínaly jakési mušle. Sušenky následně vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem, nechte mezi nimi dostatečné mezery a dejte péct do trouby na 15 až 20 minut při 180 stupních Celsia.

Hotové sušenky vyjměte z trouby, nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbeným šálkem kávy, nebo čaje. Pokud budete chtít sušenky vylepšit, můžete je na povrchu polít čokoládovou polevou, nebo posypat skořicovým cukrem. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]