Recept na zelné placičky, které si zamiluje celá rodina

Zelí je obecně velmi zdravé. S oblibou se používá jako příloha, nebo hlavní ingredience do zelňačky, halušek, či segedínského guláše. Možné je ho naložit i v nálevu. Skvělé jsou z něj také placičky, které si s námi nyní můžete připravit. Postup je velmi snadný. Do několika minut máte na stole rychlou svačinku, nebo večeři.

Potřebné suroviny na zelné placičky

Před zahájením vaření si obstarejte tyto ingredience:

  • 400 gramů čerstvého zelí
  • 1 cibuli
  • 200 mililitrů kefíru
  • 1 až 2 vejce

Také budete potřebovat: 1 stroužek česneku, 3 až 5 lžic hladké mouky, slunečnicový olej na smažení, sůl, mletý pepř a čerstvé bylinky dle preferencí.

Jak postupovat při přípravě zelných placiček?

Zelí si nejprve omyjte pod tekoucí vodou a následně jej nakrouhejte na hrubém struhadle do hlubší mísy. Poté si očistěte cibuli a také ji nastrouhejte nahrubo k zelí.

Dochuťte solí, mletým pepřem a bylinkami dle výběru (hodí se petrželka, jarní cibulka, nebo pažitka). Nakonec přidejte k zelenině i vejce, kefír, hladkou mouku a prolisovaný stroužek česneku. Dobře promíchejte a vytvořte polotekuté homogenní těsto.

Fáze smažení placiček a servírování

Až budete mít těsto hotové, rozpalte si na plotně pánev s trochou slunečnicového oleje. Můžete však použít i sádlo. Placky budou chutnější. Pomocí naběračky tvořte středně velké zelné placičky a smažte dozlatova z obou stran. Před podáváním placičky položte na papírové utěrky a osušte od přebytečného tuku. Podávejte teplé.

Zelné placky jsou skvělé jak samotné, tak i jako příloha k masovým steakům. Zejména ke kuřecímu se budou hodit. Milovníci uzenin mohou do těsta přidat i kostičky uzeného vepřového masa, oblíbeného salámu, nebo libovější šunky. Doplnit porci lze i o čerstvý zeleninový salátek, nebo nakládanou zeleninu (okurky, papriku, cibulky a podobně). Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]