Recepty z cukety, které zaujmou chutí i jednoduchostí

Hledáte recepty z cukety, které jsou nenáročné a které jsou chutné? Ukážeme vám, že to nejsou jenom ty dva základní, na co se tato známá zelenina hodí. Můžete zajímavě experimentovat zkusit i něco nového. Toto doporučujeme.

Pečená cuketa se sýrovou krustou

Jako první se podíváme na tento zajímavý recept, kterým je cuketa se sýrovou krustou. Ta ukáže, že to nemusí být nutně jenom trojobal, do čeho se zelenina obalí. Tato verze navíc patří mezi ty recepty z cukety, které jsou dietní, protože se chystají v troubě. Podívejte se, co budete potřebovat:

  • 4 cukety
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku oleje
  • 50 g tvrdého sýra

Když máte vše potřebné, pusťte se do práce. Jako první si nakrájejte cukety. Můžete i se slupkou, ale pokud ji nemáte rádi, můžete ji samozřejmě oloupat. Je to zcela na vás. Dále si v míse připravíte směs na obalování. A to tak, že smícháte prolisovaný česnek, sůl, papriku, olej a také najemno nastrouhaný sýr.

Potom už jenom jednotlivé kousky cukety ve směsi obalujte a potom je dávejte jednu vedle druhé na plech pokrytý pečicím papírem. Když je zaplněný touto pochoutkou, vložte vše do trouby rozehřáté na teplotu 200 stupňů Celsia. Pečte po dobu asi 20 minut a unikátní pochoutka je na světě. Přejeme dobrou chuť.

Pečená cuketa v těstíčku

Mezi další recepty z cukety patří i tato varianta. Zde je cílem vytvořit unikátní chutné těstíčko, které vytvoří zajímavou krustu, která klasický známý trojobal strčí do kapsy. I tato varianta se řadí mezi jednoduché, což je patrné už ze seznamu ingrediencí. A těmi jsou tyto:

  • 3 cukety
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušených bylinek

I tady je postup přípravy velmi jednoduchý. Zase nakrájíte cukety na menší kousky, a to buď se slupkou, nebo bez ní. Potom se pustíte do přípravy těstíčka, které je také velmi jednoduché. Všechny ingredience se jenom smíchají dohromady a vytvoří jednoduchou homogenní směs.

Potom už stačí jenom obalovat jednotlivé kousky v dané směsi a dále je znovu pokládat na plech vyložený pečicím papírem. Tepelná úprava je znovu v troubě, tentokrát rozehřáté na teplotu 220 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte cukety asi 15 minut. Vhodné je provést v polovině času jejich otočení, aby byly dokonale křupavé ze všech stran. Po vyndání z trouby můžete servírovat a ochutnávat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]