Řecký zákusek s pořádnou porcí čokolády a ořechů

Čokoláda je v dezertech velmi oblíbenou surovinou. A pokud ji skutečně milujete, zachutná vám zcela určitě tento řecký zákusek. V něm najdete čokolády přímo nevídané množství. Jak jednou ochutnáte, nebudete chtít přestat jíst. Rozplývá se na jazyku a způsobí doslova extázi chuťových buněk. Už se vám sbíhají sliny? Pusťte se do práce!

Recept na řecký zákusek s čokoládou

Potřebovat budete následující suroviny:

– 200 gramů mléčné čokolády

– 200 gramů hnědého cukru

– 120 gramů polohrubé mouky

– 160 mililitrů olivového oleje

– 4 vajíčka

– 1 lžíci prášku do pečiva

– 120 gramů ořechových jader (buď vlašských nebo lískových)

– trochu soli

– 100 gramů hořké čokolády

– 100 mililitrů smetany ke šlehání

Jak postupovat při přípravě řeckého zákusku s čokoládou?

Ve vodní lázni si rozpusťte mléčnou čokoládu a přidejte k ní rozmělněné vlašské, nebo lískové ořechy, trochu soli, hnědý cukr, olivový olej a vše dobře promíchejte. Postupně do hmoty přidávejte vajíčka a plynule promíchávejte, abyste získali hladkou hmotu.

K ruce si pak vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte do něj čokoládové těsto, které rozprostřete špachtlí po celém dnu. V další fázi koláč pečte v předehřáté troubě asi třicet minut při 180 stupních Celsia.

Na polevu si pak rozpusťte hořkou čokoládu, a to buď v mikrovlnce, nebo také ve vodní lázni. Až se zákusek upeče, přelijte jej roztavenou hořkou čokoládou a nechte asi hodinu ztuhnout.

Servírování čokoládového zákusku

Řecký zákusek z čokolády bude geniální s kopečkem zakysané smetany, bílého jogurtu, nebo s trochou čerstvé šlehačky. Doplnit jej můžete i o vanilkovou, nebo smetanovou zmrzlinu.

Hodit se bude klidně i čerstvé ovoce, jako jsou jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky, nebo třeba banány. Je to neuvěřitelná dobrota, kterou prostě musíte vyzkoušet! Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]