Čištění trouby je v mnoha ohledech vyčerpávající úkol. Mezi mastnotou a zbytky potravin se tento spotřebič čistí a odmašťuje obzvlášť obtížně.
Naštěstí existuje řada spolehlivých přírodních triků, které vám vyčištění trouby usnadní a zefektivní. Někdy se skvrny vrátí i po několika pokusech o vyčištění trouby. Koneckonců je to nejpoužívanější spotřebič v kuchyni, který se používá k pečení, grilování, hašení, pečení koláčů, grilování a další. Je důležité provádět pravidelnou údržbu po každém použití. Pokud je však vaše trouba hodně znečištěná a mastná, existuje několik způsobů, jak ji rychle odmastit bez použití drsných chemikálií.
Jak na efektivní čištění trouby
K účinnému odstranění mastnoty a nečistot ze znečištěné trouby můžete použít přírodní produkty, které jsou velmi účinné. Babiččiny triky lze díky jejich pozoruhodné čisticí síle použít k odstranění nečistot z trouby.
Čištění pomocí jedlé sody
K účinnému odstranění nečistot uvnitř trouby není nic lepšího než ohromná jedlá soda, která je již velmi oblíbená pro čištění domácnosti. Tento víceúčelový přípravek použijete tak, že do dvou litrů horké vody nasypete polévkovou lžíci jedlé sody. Promíchejte, abyste získali homogenní roztok, který naneste na houbu. Potřete houbou vnitřek trouby, včetně skla a roštů. Poté je opláchněte čistou vodou.
Při použití hydrogenuhličitanu sodného můžete využít jeho abrazivních schopností k přirozenému odmaštění trouby. Za tímto účelem smíchejte prášek s trochou vody, abyste získali čisticí pastu. Abrazivní účinek pasty vyčistí a odmastí vnitřní prostor spotřebiče. Pokud jsou skvrny odolnější, než jste očekávali, můžete vždy přidat další čisticí prostředek, například prostředek na mytí nádobí.
Pastu naneste přímo na připálenou mastnotu a znečištěné povrchy a nechte působit přes noc. Ráno rozetřete trochu bílého octa, abyste dokončili práci hydrogenuhličitanu, a poté stěny potřete. Zbývá jen opláchnout a poté uzříte zcela novou troubu. Díky deodoračnímu účinku jedlé sody zároveň odstraníte nepříjemné pachy.
Bílý ocet na čištění oken trouby
Stejně jako všechny části trouby nejsou ani okna ušetřena stříkající omáčky a zbytků jídla. Bílý ocet je přírodní produkt, který čistí a odmašťuje, aniž by zanechával stopy. Chcete-li jej takto použít, naneste přípravek na houbičku, potřete stěny a najděte zcela novou troubu.
Další přírodní metody čištění
Kyselina citronová, která se nachází zejména v citronech, je sloučenina, kterou můžete používat bez rizika. Jedná se o netoxickou složku, která není škodlivá pro životní prostředí. Abyste využili jeho odmašťovací schopnosti, měl by se používat na čerstvý tuk smícháním s odpovídající dávkou vody. Nechte jej několik minut působit a poté jej rozetřete drsnou stranou houbičky, poté opláchněte a otřete utěrkou z mikrovlákna.
K odstranění mastnoty, která pevně ulpěla na stěnách trouby, vám pomůže černé mýdlo. Stačí jej nanést přímo na skvrny a nechat působit 10 minut. Jediné, co musíte udělat, je odstranit mastnotu pomocí drhnoucího kartáče, poté ji dobře opláchnout a obdivovat své oblíbené pokrmy přes průhledné okénko beze stop. Jako bonus mohou být tablety do myčky nádobí užitečné také při čištění trouby.
Pokud máte na troubě odolné mastné skvrny, můžete použít krystalky sody, které jsou skvělým přírodním odmašťovadlem. Zřeďte jednu polévkovou lžíci koncentrované krystalické sody ve dvou litrech horké vody a pak směsí pomocí houby a rukavic vydrhněte troubu, přičemž projděte sklem a rošty. Poté je opláchněte.
Zdroj: Goodhousekeeping