Vyčistěte svou troubu efektivně a bez námahy. Ekologické a hlavně levné řešení máte na dosah ruky, jen o tom ještě nevíte

Fotografie: Freepik

Údržba trouby nejspíš nepatří mezi oblíbené aktivity nikoho z nás. Můžeme si ji ale výrazně zjednodušit, pokud použijeme tyto přírodní čisticí přípravky.

Přiznejme si to otevřeně, kdo si užívá čištění trouby? Ideální by byla údržba tohoto spotřebiče po každém jeho použití, realita je však jiná. Jsme rádi, že máme čas navařit, natož abychom se ještě trápili s drhnutím. Pokud ale tento úkol věčně odkládáme na zítra, zanedlouho bude trouba vypadat odpudivě a její vůně nás také moc těšit nebude. Na údržbu trouby ale nemusíte používat chemické čističe, s nimiž je to občas marný boj. Efektivního čištění se dočkáte pomocí přírodních prostředků, které vám dokážou značně zjednodušit úsilí.

Fotografie: Freepik

Pro ekologické čištění budete potřebovat

  • 80 g prášku do pečiva,
  • trochu octa,
  • 50–70 ml vody,
  • misku nebo menší kbelík.

V nádobě smíchejte prášek do pečiva, ocet a vodu a vše důkladně promíchejte. Směs by neměla být příliš tekutá, v případě potřeby tedy nasypejte více prášku do pečiva a znovu promíchejte. Nasaďte si rukavice a čistou houbou směs postupně naneste na troubu.

V místech s větším nánosem nečistot použijte větší množství čisticí pasty. Dbejte na to, abyste povrch nedrhly, jen směs naneste a nechte ji působit. Troubu zahřejte na 100° a přibližně hodinu ji nechte čistit. Poté troubu opláchněte čistou vodou.

Fotografie: Freepik

Přírodní cestou proti nečistotě

Další možností, jak vaši troubu snadno vyčistíte i bez použití chemikálií, je pasta složená z jedlé sody a citronové šťávy. Výborně funguje na připečené plochy i na mastnotu na dvířkách trouby. Nasaďte si rukavice a čisticí pastu naneste na celou plochu trouby včetně skla a dobře ji rozetřete. Nechte ji působit nejlépe přes noc a ráno troubu opláchněte čistou vodou. Budete překvapeni, jak snadno bude trouba zase v bezvadném stavu.

Fotografie: Unsplash

Pokud svůj spotřebič pravidelně udržujete v čistotě, na čerstvé připáleniny a mastnotu vám pomůže citron. Do pekáčku nalijte horkou vodu, vymačkejte šťávu z jednoho citronu a vložte i dužinu. Troubu předehřejte na 160° a nechte působit přibližně 15 minut. Troubu neotvírejte a nechte působit vzniklou páru, která odstraní mastnotu a zbytky jídla. Poté vše setřete čistým hadříkem.

Přenechte údržbu na jiných

Jestliže vám údržba trouby vyloženě pije krev, máte možnost si koupit troubu, která nabízí funkci samočištění. Čištění a drhnutí už tak bude úkol pro váš spotřebič. Tato trouba má nepřilnavý povrch a vše, co se na něm objeví, spálí vysoká teplota na prach nebo to promění na vodní páru, jež jednoduše zmizí. Po každém pečení zkrátka  jen zmáčknete tlačítko a máte hotovo.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]