Rodinný recept léty osvědčený: Upečte si lahodný jablečný koláč

Nyní vám představujete přímo kulinářský skvost rodinné kuchyně. Tento recept je léty osvědčený a bude jistě ve výsledku vyhovovat i vám a blízkým. Upečte si jablečný koláč, který nebude mít žádnou konkurenci. Jeho příprava je velmi jednoduchá a chuť neodolatelná.

Jaké ingredience je potřeba si obstarat?

Než se pustíte do pečení koláče, připravte si:

  • 4 jablka
  • 180 gramů polohrubé mouky
  • 2 vaječné žloutky
  • 140 gramů krupicového cukru
  • 50 gramů másla
  • 125 mililitrů mléka
  • 4 gramy prášku do pečiva
  • 2 gramy soli

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

V míse si nejprve ušlehejte vaječné žloutky spolu s krupicovým cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo (pouze 25 gramů) a mléko. Vše dobře promíchejte.

Nakonec do těsta ještě nasypejte prosátou polohrubou mouku, prášek do pečiva, trochu soli a vypracujte hladké a polotekuté těsto. To vlijte na plech vystlaný pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřete a pusťte se do přípravy jablek.

Kompletace koláče a fáze pečení

Jablka si oloupejte, očistěte od jádřinců a nakrájejte na tenčí plátky (ochutit je můžete dle obliby i mletou skořicí a lze přidat i rozinky namočené v rumu).

Pak ovoce navrstvěte na těsto a zalijte vše zbytkem rozpuštěného másla a posypejte trochou cukru. Koláč dejte péct do trouby na 30 až 35 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování rodinného jablečného koláče

Až se koláč s jablky upeče, nechte jej vychladnout, posypejte trochou moučkového cukru a poté podávejte po porcích spolu s šálkem oblíbené kávy, kakaa, nebo čaje. Hodit se bude k dezertu i kopeček čerstvě ušlehané smetany, nebo třeba vanilková zmrzlina.

Je jen na vás, jak si tuto jablečnou dobrotu zdokonalíte. A pakliže nemáte k dispozici jablka, bude tento druh koláče skvělý například i splátky hrušek, nebo se švestkami. Přejeme vám dobrou chuť!